Annons
Nyheter

Sviten bryts för Oskar Svärd

Det blir inget 14:e Vasalopp i rad för Oskar Svärd. Hans amöba stoppar honom från start.
Nyheter • Publicerad 29 februari 2012
Ingen förbättring av fjolårets sjundeplats för Oskar Svärd den här gången.
Ingen förbättring av fjolårets sjundeplats för Oskar Svärd den här gången.Foto: Arkiv/Leif Fjellström

Efter att ha vunnit Vasaloppet tre gånger och aldrig varit sämre än nia på sina 13 starter, bryts den sviten i år. För i går så meddelade Oskar Svärd att han inte ställer upp i årets tävling. Orsaken till att Oskar nu tar sin Mats ur skolan är förstås den problemfyllda säsong han har bakom sig som inneburit att han inte kunnat träna eller tävla i någon större omfattning.

– Vasaloppet är den tävlingen jag året runt går och drömmer om, det känns helt overkligt att ej kunna stå på startlinjen på söndag, säger Oskar Svärd i ett pressmeddelande.

Annons

– Men efter två månader med magbesvär har kroppen blivit svag och vi tvingas ta detta beslut. Nu kan jag bara önska teamet lycka till och hoppas vara tillbaka till nästa Ski Classics–lopp.

Egentligen är det bara tre resultat som Oskar kan visa upp så här långt på säsongen och det är tredjeplatsen över tio kilometer klassikt i Team Sportia cup i december. Samt 18:e åkare i Dolomitenlauf och 16:e plats i König Ludwig lauf för snart fyra veckor sedan. I övrigt har det i princip bara handlat om att träna och att vara sjuk.

Det blev stor uppmärksamhet när Oskar i januari berättade att han fått en amöba i magen. Fast det var ändå med en viss lättnad som Oskar gick ut med nyheten, eftersom det nu verkade vara klarlagt vad som orsakat de flesta av hans problem under vintern. Botemedlet blev ordentligt med antibiotika men som fick till följd att magen inte ville fungera riktigt som tidigare. Oskar tappade i både vikt och styrka och orkade inte följa sitt träningsprogram. Det resulterade i att han tog en timeout efter König Ludwig lauf och som nu alltså också tvingat honom att ställa in starten i årets Vasalopp.

2011 7

2010 7

2009 2

2008 4

2007 1

2006 5

2005 1

2004 4

2003 1

2002 3

2001 5

2000 2

1999 9

Snabbaste tiden 3:50:58, 2004

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons