Annons

Svärd vann Jizerska Padesatka

Oskar Svärd låg i slagläge in mot upploppet. Där växlade han ut i eget spår och det såg ut som bilder från tidigare vasaloppssegrar. Svärd vann årets första tävling i långloppens världscup.
Sport • Publicerad 10 januari 2010

Det 50 kilometer långa Jizerska Padesatka avgjordes med en upploppsstrid. Gamle skidkungen Thomas Alsgaard, som nu gör en storsatsning på att 38 år gammal vinna Vasaloppet, kom först in på målrakan, med Svärd i ryggen.

– Mitt mål på slutet av loppet var att hela tiden ligga tvåa och få suget in i spurten. När Alsgaard låg först var det helt perfekt läge. Han är stor och jag kunde glida med perfekt i rygg, säger Svärd.

Annons

Efter halva upploppet var Svärd uppe jämsides med norrmannen. Därifrån och in såg det ut som det gjort tre gånger på upploppet i Mora.

– Jag var aldrig säker men jag tänkte bara på att ge allt jag hade. Det räckte, säger Svärd.

Det var tio åkare i tätklungan, däribland UIF:arna Dan Moberg och Markus Jönsson. Ulricehamnarna gjorde en fenomenal insats och sina absolut bästa lopp ute i Europa.

Moberg skar mållinjen som sjua och Jönsson kom tiotalet sekunder senare in som tia. Då var bland andra hela Moras stall, vasaloppsvinnaren Daniel Thynell och estländaren Jaak Mae avhängda för länge sedan.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons