Annons
Nyheter

Svärd vann Jizerska Padesatka

In på upploppet som tvåa. Över mållinjen som etta. Oskar Svärds söndagsseger i långloppsvärldscupen påminde inte så lite om hur det tre gånger sett ut i Mora.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2010
Oskar Svärd, Thomas Alsgaard och Stanislav Rezac fick kliva upp på prispallen i årets första lopp i FIS Marathon Cup.
Oskar Svärd, Thomas Alsgaard och Stanislav Rezac fick kliva upp på prispallen i årets första lopp i FIS Marathon Cup.Foto: Jizerska Padesatka

Det 50 kilometer långa Jizerska Padesatka utanför Liberec avgjordes med en spurtstrid. Först in på upploppet kom den gamle skidikonen Thomas Alsgaard som nu gör en storsatsning för att vinna Vasaloppet. I rygg på Alsgaard, Oskar Svärd.

– Det var mitt mål på slutet av loppet att hela tiden ligga som tvåa. Jag ville komma in i suget och få med mig fart ut på upploppet, säger Svärd.

Annons

Taktiken lyckades.

– Perfekt att Alsgaard låg först. han är stor och jag fick ligga lugnt och glida efter honom. När jag växlade ut i eget spår var det bara att ge allt, säger Svärd.

Med ett par meter tillgodo vann Svärd loppet för tredje gången. Efter en del strul med sjukdom i december var det också ett prima formbesked.

Och det var inte bara Svärd av de lokalt intressanta åkarna som visade form. De båda UIF-åkarna Dan Moberg och Markus Jönsson hängde hela tiden med i tätklungan om drygt tio man och gjorde båda sitt absolut bästa lopp i karriären ute i Europa.

Moberg skar mållinjen som sjua och Jönsson kom in några sekunder senare som tia. De hade då åkare som Daniel Thynell, Jaak Mae och hela Moras stall långt efter sig.

På TV-bilderna såg det ut som att Moberg ramlade en kilometer före mål och att Jönsson efter fallet krokade i Moberg. Det är än så länge obekräftade uppgifter.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons