Annons
Nyheter

Svärd tillbaka i Vasaloppet

Med drygt två veckors träning bakom sig har Oskar inga förhoppningar om seger.
– Jag kör så länge det går, så får det bli som det blir.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2013

När åkarna ställer upp sig till start inför Vasaloppet på söndag, så gör Oskar Svärd det som en av de seedade åkarna längst fram. Inget ovanligt med det utan så har det ju sett ut i snart 15 år. Men att det i år står siffrorna 127 på nummerlappen är inte helt vanligt. eftersom åkarnas startnummer indikerar vanligtvis fjolårets placering, men eftersom Oskar inte kom till start förra året så blev det alltså det, för hans del, ovanligt höga startnumret. Det är väl ingen större risk att han i år spikar just den placeringen i mål, men uppladdningen inför hans 14:e lopp kunde definitivt varit bättre. Först en bihåleinflammation och därefter en ordentlig feberattack har inneburit att träningsmängden den senaste månaden stannat vid dryga två veckor. Varav den första gick åt till att komma igång med träningen.

– Jag blev ordentligt trött efter varje pass men kände mig aldrig dålig och det var ju positivt. Därför blev det riktigt ordentliga träningar med fartpass från förra söndagen till och med i går onsdag, säger Oskar i bussen på väg till Sälen.

Annons

Hur har det känts?

– Lite upp och ner. Det har varit flera bra dagar men även några där det inte fungerat riktigt så som jag hade önskat. Visst har jag fått hög puls men det var inte direkt oväntat med tanke på vilken nivå jag började.

Med tanke på förutsättningarna – vad blir målsättningen på söndag?

– Jag kan inte sätta något mål för min placering utan får i stället inrikta mig på att göra ett så bra lopp som möjligt. Mitt senaste lopp var Marcialonga och då kändes det bra i kroppen, trots bihåleinflammationen tidigare. Men nu så har jag ingen koll på var jag står, jag får försöka hänga med från början och sedan se hur långt det räcker.

Oskar gör sin 14:e start i Vasaloppet på söndag, har en niondeplats som sämst placering under dessa år och den kom i premiärloppet 1999. Därefter pendlade det allt mellan tre segrar och några femteplatser innan Oskar blev sjua två gånger. Och så då inkastad handduk förra året på grund av sjukdom.

– Det har varit en enorm utveckling inom långloppsåkandet de här åren. Många fler åkare och en hårdare satsning från alla håll. Den insatsen som gav mig nionde plats i mitt första lopp hade inte räckt långt i år.

Är detta din sista Vasaloppsstart?

– Jag skall känna efter när säsongen är över. Det är väldigt kul att åka med teamet och jag har verkligen lust att vinna loppet en gång till. Men samtidigt så är det inte speciellt roligt att hålla på att träna och slita om man sedan inte får tävla. Så jag skall ta en funderare när det är över för i år.

Om du inte vinner – vem tar hem det då?

– Jörgen Aukland blir svår att rå på i år. Han är ruskigt stark på stakåkning och har hittat formen på allvar.

1999 9

2000 2

2001 5

2002 3

2003 1

2004 4

2005 1

2006 5

2007 1

2008 4

2009 2

2010 7

2011 7

2012 –

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons