Annons
Nyheter

Svärd kör dubbelt under sin sista säsong

Oskar Svärd, 37 år, fortsätter sin skidsatsning ett år till. Den kommande vintern blir det dubbelt upp för Tvärredssonen som även blir teamchef.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2014

– Först och främst är jag åkare och Katja Boner, som är assisterande teamchef, kommer sköta alla bokningar för åkarna vad gäller resor och boende, säger Oskar Svärd.

Svärd gör sig redo för sin sista säsong som elitåkare. Efter 16 säsonger i den absoluta toppen av långloppseliten ser han nu slutet på sin karriär.

Annons

– Först skulle den här vintern ha varit den sista men det kändes så bra under Vasan, Årefjällsloppet och SM-femmilen att jag vill köra en säsong till.

Drömmen om en fjärde seger i Vasaloppet lever och gör Svärd motiverad för ytterligare en hård försäsong.

Parallellt med uppbyggnadsträningen pågår, som UT tidigare skrivit om, Svärds försök att slå Richard Andreassons totaltid i Klassikern, 14 timmar nio minuter och 30 sekunder.

– Jag har precis varit i Italien och cyklat under sju dagar.

Det blev även en tävlingsstart för Tvärredssonen i Medelhavslandet och efter 20,5 mil med en totalstigning på 3800 höjdmeter rullade Svärd i mål efter sex timmar och 27 minuter och det räckte till en placering kring de 100 främsta.

Även om Oskar lägger ett antal träningstimmar på cykel och simning just nu är det fullt fokus på den kommande skidsäsongen och att komma så bra förberedd som möjligt till sista vintern som elitåkare.

– Håller jag mig frisk och skadefri och får till materialet under loppen kommer jag vara med och kriga om topplaceringarna.

Det nya uppdraget som teamchef innebär i första hand att Oskar planerar in lägren för teamets åkare och träningsupplägg under lägren. Han kommer även vara delaktig i vilka åkare som ska ingå i Team coop och sköta taktikgenomgång inför loppen. Till viss del kommer han även ansvara för kontakten med sponsorer.

Säsongens första gemensamma läger för teamet drar igång i Falkenberg på måndag och då är det Svärd som styr över träningsupplägget.

Bill Impola, Emilie Kristoffersen, Hilde Losgård, Landheim, Jimmie Johnsson, Morten Eide Pederson, Seraina Boner, Oskar Svärd.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons