Annons
Nyheter

Svärd favorit i Ulricehamnsloppet

Han är solklar favorit men har revansch att fordra från förra starten. Oskar Svärd vill vinna Ulricehamnsloppet.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2010
Oskar Svärd i ledningen - en syn som kan upprepas på söndagens Ulricehamnsloppet.
Oskar Svärd i ledningen - en syn som kan upprepas på söndagens Ulricehamnsloppet.Foto: Newspower Canon

Det är fyra år sedan Oskar Svärd gjorde sin förra start i Ulricehamnsloppet. En andraplats blev resultatet efter att Martin Larsson från Alvesta ryckt i uppförsbackarna ute på det andra varvet.

– Jag gjorde min första tävling efter en tids sjukdom och hade inga krafter att svara med, minns Oskar.

Annons

I morgon är det läge för revansch eftersom både Oskar och Martin återfinns på startlinjen. Fast det där med revansch är kanske ändå inte det primära för Oskar den här gången. För som vanligt så är det riktigt stora målet nu fyra veckor bort och allt som Oskar gör i februari ingår på något sätt i uppladdningen inför Vasaloppet.

– Jag vill ha en bra och hård tävling i morgon eftersom det är viktigt för mig att få en genomkörare efter hård träning i veckan. Det är bra spår och det betyder hög fart, så det blir nog bra med den saken.

Så revanschen kan kvitta?

– Nja, jag vill nog gärna vinna. Martin är en duktig åkare och mycket trevlig person, men han får inte slå mig två gånger. Så jag skall allt ta revansch i morgon.

Du har varit i en sagolik form en bra tid men du tränar alltså ändå ner dig nu?

– Det har varit en av de bästa säsongerna någonsin sedan jul, men risken blir allt större ju längre det går att det kommer en dipp. Därför är det bättre att jag tränar ner mig för att sedan kanske komma en liten bit högre ändå. Det har varit många tävlingar och då blir träningen eftersatt, så därför behöver jag en tids träning nu.

Är inte det en otroligt svår balansgång – att toppa formen ännu mer utan att riskera att det blir för mycket?

– Vill man bli elitåkare så måste man träna grymt mycket – det finns inga genvägar. Då kan man till slut också tyda kroppens signaler och jag har lärt mig att inte bara köra på. Det är tufft att tvinga sig till vila men det är nödvändigt i bland.

Hur länge till tänker du fortsätta som elitåkare?

– Detta kan bli min sista säsong, jag har inte bestämt mig till 100 procent än. Jag måste ha motivation och vilja för att fortsätta och det vet jag inte om jag kommer att ha när det är över för den här säsongen.

Annons

Du har inte kvar den rätta gnistan?

– Just nu är jag hur motiverad som helst. Men mitt kontrakt med Vålådalen går ut i vår och jag måste alltså hitta en ny klubb att åka för. Dessutom skaffa sponsorer som gör det ekonomiskt möjligt att hålla på. Det är många faktorer som spelar in på mitt beslut, men fortsätter jag så blir det i två år till.

Ulricehamnsloppets favoriter

Oskar Svärd, Vålådalen SK

Världens bäste långlopsåkare den här säsongen med seger i både Jizerska Padesatka och Marcialonga. Storfavorit.

Markus Jönsson, Ulricehamns IF

Det stora lokala hemmahoppet. UIF:s Jönsson har höjt sig ett steg och är bättre än någonsin.

Dan Moberg, Ulricehamns IF

UIF:aren från Skövde är en slitvarg av klassiskt märke. Det ska mycket till om Moberg ger sig i ett lopp.

Martin Larsson, Arvika IS

Larsson var med och tog brons i VM-stafetten i Sapporo 2007. Efter problem med sjukdomar och skador är han nu på väg tillbaka med en långloppssatsning. Vann Ulricehamnsloppet 2006.

Se också upp med?

Marcus Johansson från Hössna som kör för Borås GIF, Christian Olsson, Tranemo, som var tvåa i Västgötaloppet, Erik Wickström från Borås SK som håller god klass samt John Andén från UIF som kan bli tredje kugge i UIF:s lag till Vasaloppet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons