Annons

Supporterpolarna hyllar Claesson: ”Fantastisk mot slutet”

Hockeyfebern har kommit till Ängelholm. Nittorpsfostrade Ludvig Claesson fick dock inte bli matchhjälte i den tredje SM-finalen.
– Det är riktigt surt, men nu får vi ladda om, säger den Nittorpsfostrade backen.
Ishockey • Publicerad 26 april 2024
Ludvig Claesson deppar efter att ha förlorat duellen mot Max Lindholm vid det matchavgörande 3–2-målet.
Ludvig Claesson deppar efter att ha förlorat duellen mot Max Lindholm vid det matchavgörande 3–2-målet.Foto: Anders Bjurö/TT

Vårsolen värmer på bra i ett soligt Ängelholm. Trots att temperaturen passerat tvåsiffrigt fladdrar de grönvita halsdukarna på cyklisterna på väg hem från torsdagens arbetspass.

Skyltfönster efter skyltfönster längs Storgatan har också smyckats med Rögles färger. Att hockeylaget är stadens stolthet denna vår är svårt att missa.

Annons

– Alla snackar om hockey, till och med min mormor tittar på matcherna. Då vet man att det är en rejäl hockeyfeber, säger Olle Anic som tillsammans med sina polare sitter på en uteservering och laddar upp inför den tredje finalmatchen, och den första i Ängelholm.

När kompisgänget får frågan vad det är som tagit laget, som var fiaskostämplat under inledningen av säsongen, till en SM-final är svaret ett solitt försvarsspel.

Ståplatsläktaren var fullsatt redan två timmar innan nedsläpp och från dess att hemmalaget värmde upp var de aldrig tysta.
Ståplatsläktaren var fullsatt redan två timmar innan nedsläpp och från dess att hemmalaget värmde upp var de aldrig tysta.Foto: Anders Bjurö/TT

Och den Nittorpsfostrade Ludvig Claesson lyfts fram som en av spelarna som tagit stora kliv in mot slutspelet.

– Han var riktigt knackig i början, men har varit fantastisk mot slutet. Han tar för sig mer och spelar mer på sina styrkor, säger Erik Andersson.

– Vi visste inte om det var rätt val att värva en sjundeback från Växjö, men det har visat sig vara bra, säger Olle Anic.

Det som däremot lyser med sin frånvaro i de centrala delarna av den skånska staden är den massiva supporterskaran.

Det är något förvånande med tanke på att finalbiljetterna sålde slut på en minut efter att de släpptes.

Jag valde istället att röra mig mot Catena Arena, där Rögle under säsongen 2020-21 fick spela en finalserie mot Växjö Lakers inför tomma läktare under pandemin.

Det var också här alla supportrar hade valt att samlas.

Kompisgänget laddade upp inför SM-finalen med en bärs på stan.
Kompisgänget laddade upp inför SM-finalen med en bärs på stan.Foto: Jasmin Frljevic

Ståplatsläktaren var full redan två timmar innan nedsläpp och inramningen hyllades av båda lagen efter matchen. Att höra sina egna tankar under matchinledningen var lättare sagt än gjort.

Annons

– Det har varit riktigt bra tryck de senaste matcherna. Och så även i början av matchen i dag, säger Ludvig Claesson.

Den Nittorpsfostrade backen var i händelsernas centrum hela matchen. Han fick från bänken se Skellefteå ta ledningen efter en bjudning där Pär Lindholm gjorde mål med skridskon – och även höra den massiva visselorkanen när målet godkändes.

Under videogranskningen var Claesson snabbt ute på isen för att göra sig och lagkamraterna redo för nästa byte.

– I en finalserie är det viktigt att skaka av sig händelserna och bara ladda om. Jag försökte få alla att vara redo för nästa byte.

Nio spelsekunder senare byttes visselljudet ut mot en explosion av jubel efter Albin Sundviks kvittering.

Därefter väntade en jämn och fartfylld match på isen.

– Intensiteten i matcherna har stegrats för varje match och denna var den mest intensiva. Det var riktigt jämnt där ute på isen, säger Rögle-tränaren Roger Hansson efter matchen som slutade med en Skellefteå-seger.

Det som fällde avgörandet i den tredje finalmatchen var tre bjudningar från hemmalaget. Utöver det nyss nämnda första målet så såg andra målet inte helt otagbart ut för Christoffer Rifalk i målet.

– Vid alla mål vi släppte in hade vi chans att påverka utfallet själva. Nu gjorde vi inte det, men det är bara att släppa detta och ladda om. Det kommer bli jämnt även på lördag och då är det vår tur, säger Hansson.

Tredje målet undrar ni? Där var Ludvig Claesson högst delaktig. I boxplay hade Rögle flyttat upp hela laget till offensiv zon. Där slarvade de bort pucken vid blålinjen och Ludvig Claesson gick förlorande ur kontringsstriden mot Max Lindholm.

Annons

– De gjorde mål på våra misstag men misstag sker i varje match. De blir bara extra tydliga när de leder till baklängesmål. Det är sådant som händer i en match, och tyvärr fick de utdelning.

Skellefteå leder nu matchserien med 2–1 i matcher. Den fjärde finalen spelas på lördag, även den i Catena Arena.

– Vår spel med pucken i anfallszon behöver bli bättre än vad det var nu. Men vi gjorde också många bra saker, framför allt i försvaret. Vi måste bara jobba på och det kommer att släppa för oss, säger Claesson som förra året vann SM-guld med Växjö Lakers mot just Skellefteå.

Ser du någon likhet med finalserien i fjol jämfört med årets?

– Det är tydligt att det spelas en tajt och defensiv hockey, i alla fall i de första två matcherna. Nu slarvade vi lite för mycket.

Vad beror slarvigheten på?

– Det är sådant som händer när man spelat så många matcher. Jag tror till exempel inte att det berodde på att vi spelade första finalmatchen framför vår hemmapublik.

Hur laddar du om inför lördagens match?

– Man mår inte jättebra efter matcherna just nu. En mellandag spenderar jag i soffan för att återhämta mig. Det är svårt att koppla bort finalserien helt och hållet, men man gör sitt bästa. Det viktiga är att tänka framåt och på nästa prestation. Inte den match vi precis förlorade.

Jasmin FrljevicSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons