Annons

SUPERSUCCÉN: Hagström på pallen i världscupen

Johanna Hagström höll den svenska fanan högt i Cogne. I sitt livs andra världscuptävling utomlands slutade hon på en sensationell tredjeplats efter en stark slutforcering i finalen.
längdskidor • Publicerad 16 februari 2019 • Uppdaterad 18 februari 2019
JVM-bronset i stafett i fjol var karriärens höjdpunkt så långt, men frågan är om inte tredjeplatsen i lördagens världscuptävling smäller ännu högre för Johanna Hagström.
JVM-bronset i stafett i fjol var karriärens höjdpunkt så långt, men frågan är om inte tredjeplatsen i lördagens världscuptävling smäller ännu högre för Johanna Hagström.Foto: jonas hagström

Hagström slutade nia i prologen och var sedan tvåa i sin kvartsfinal. I semifinalen såg krafterna ut att vara på upphällningen i slutet av heatet, när 20-åringen gick i mål som trea och klarade sig vidare på tid.

I finalen låg hon till en början längst bak i fältet, men benen såg piggare och piggare ut ju längre loppet led och Hagström började avancera.

Annons

In på upploppet var hon fyra, men utmanade Ane Appelkvist Stenseth rejält. Kort före mål var norskan slagen och Hagström skar mållinjen som trea.

I målfållan låg alla övriga finalister ner, helt utpumpade efter fyra heat på den långa banan på hög höjd, medan Hagström stod upp och verkade ha svårt att ta in vad hon ställt till med.

– I finalen kändes det inte som att jag hade återhämtat mig alls. Jag låg sist i backen, men tänkte att bara jag håller ryggen får jag försöka ge allt. Sen plockade jag lite placeringar och när jag kom in på spurten märkte jag att jag var fyra. Då tänkte jag att ”nu kan jag ju ta medalj”, och då kände jag mig inte trött längre, säger en överlycklig Johanna Hagström till SVT några minuter efter målgång.

Hon fick dela podiet med Jessica Diggins, USA, som vann sin första världscupsprint i karriären, och tvåan Sandra Ringwald.

– Jag har ju bara sett det här på tv innan. Det här är min andra världscup och jag är på pallen. Jag vet inte vad jag ska säga, jag är mållös, säger Johanna Hagström till SVT, och fortsätter:

– Bara att stå jämte Diggins i starten är ju helt sjukt. Jag tänker att det är så häftigt att bara vara här och nu när jag tar pallen – ja, det är ju helt sjukt.

Tack vare hennes tredjeplats är Sverige uppe i 30 pallplatser totalt i världscupen under säsongen. Därmed utlöses en klausul som ger samtliga åkare i A-landslaget en bonus på 100 000 kronor. Hagström, som själv tillhör utvecklingslandslaget, blir egentligen utan. Men någon form av ersättning blir det ändå:

– Klart att Johanna ska få en slant även om det inte finns skrivet någonstans, säger längdchefen Johan Sares till Sportbladet.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons