Annons
Nyheter

Styrketräning i väntan på snön

Med tre månader kvar till Vasaloppet börjar Sabina Wetterlund längta efter snö.
– Men jag är inte orolig och känner mig lite stöddig efter att ha klarat de andra loppen. Det går knappt att misslyckas med Vasaloppet.
Nyheter • Publicerad 7 december 2011
Sabina Wetterlund är inget stort fan av styrketräning men några pass har de blivit den sista tiden.
Sabina Wetterlund är inget stort fan av styrketräning men några pass har de blivit den sista tiden.Foto: Carina Carlzon
Spinning är den träning som Sabina kör oftast just nu.
Spinning är den träning som Sabina kör oftast just nu.Foto: Carina Carlzon

Det återstår ett kraftprov för Sabina Wetterlund innan hon uppnått sitt mål – att genomföra En svensk klassiker. Efter Vätternrunda, Vansbrosimmet och Lidingöloppet så är fokus nu riktat mot Vasaloppet tre månader bort.

Ett kraftprov på skidor kräver förstås en ordentlig träning innan dess och det är också vad Sabina just nu håller på med. Men det finns ett aber – några skidspår att träna i finns inte.

Annons

– Det blir mest spinning och gymmet. Löpträning en gång i veckan eftersom jag fortfarande har problem med knät när jag springer, säger Sabina.

Tidigare i höstas berättade hon att det var nya rullskidor på väg in men det blev inte det lyft Sabina tänkt sig.

– Dels har det varit lite dåligt väder men framför allt så känns det lite osäkert och nervöst att åka rullskidor. Jag hade hoppats kunna träna stakåkning på rullskidorna men det får vänta tills det kommer snö.

Är du orolig att du inte hinner få tillräckligt mycket skidmil i benen?

– Jag har blivit lite stöddigare för varje lopp jag genomfört och det känns inte som att jag skall kunna misslyckas med Vasaloppet. Men visst hade jag hoppats att snön skulle komma tidigt. Det enda beträffande loppet som kan oroa mig är väl hur vädret kommer att bli. Förra året var ju kanonföre men det kan ju lika gärna bli regn och blåsigt och då blir det nog ingen rolig resa.

Någon reservplan om snön dröjer?

– Jag har bra fysik men behöver specifik stakträning för att stärka armar och mage. Jag tror som sagt inte riktigt på rullskidor men det kan bli en sista utväg. Det beror på hur länge det dröjer innan snön kommer.

Vad har du för skidåkarbakgrund?

– Jag åkte en del som barn men tävlade inte. Började åka för sex eller sju år sedan och har kört en del av de lokala loppen. Förra säsongen blev det Ulricehamnsloppet, Västgötaloppet och Ymerloppet.

Hur är upplägget den här vintern?

Annons

– Jag skall åka de tre loppen igen och kanske också det där i Mullsjö (Stråkenloppet- reds anm) för jag behöver seeda upp mig. På något sätt måste jag få lite hjälp med staktekniken och jag får väl be någon kunnig om tips.

Vallningen fixar du lätt själv?

– Jag kan grunderna men kommer att leja bort det under tävlingarna.

I vilket startfält har du placerats?

– Jag har inte anmält mig än eftersom jag inte vet vilket lopp jag skall köra. Det är inte säkert att jag åker Vasaloppet utan det kan eventuellt bli Öppet spår. Men inte båda.

Du är inte anmäld till ett fulltecknat Vasalopp?

– Det löser sig. Inga problem.

Träningsdagbok vecka 48

Måndag: som alltid måndags spinning under ledning av Therese Andersson

Tisdag: squash, förlust dessutom

Onsdag: gym träning tillsammans med Therese Andersson. Värmde upp 20 min i crosstrainern, sedan var det fullt ös, blev helt slutkörd. Så här var upplägget:

Omgång 1.

1. Knäböj sen upp och pressa skivstång över huvudet x 12

2. Utfall med flyes med TRX band x 12

3. Burpees x 12

Kör övningarna i ordning 1,2,3. Kör detta fyra varv med ingen vila alls emellan, varken mellan övningarna eller mellan varje set.

Omgång 2.

1. Chins x 12

2. Situps, hela vägen upp, bromsa ner x 12

3. Kettelbellsving x 12

Samma här. Kör övningarna i ordning 1,2,3. Kör detta fyra varv med ingen vila alls emellan, varken mellan övningarna eller mellan varje set.

Torsdag: vila, kan knappt gå med all träningsvärk efter gårdagens pass.

Fredag: spinning, även om låren kändes som de skulle explodera fortfarande efter onsdagens pass. Men ändå var spinning skönt idag, släppte lite.

Lördag: vila

Söndag: domarutbildning i innebandy hela dagen

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons