Annons
Nyheter

Stort intresse för träning på två hjul

Träna cykelåkning verkar vara kul men när det gäller tävlingar så är det tvärstopp.
– Det kanske räcker att några börjar för att det skall ta fart.
Nyheter • Publicerad 7 september 2013
Det är många unga åkare på Ulricehamn CKs tisdagsträningar. En förhoppning är att fler ska vilja börja tävla.Foto: Leif Fjellström

Det är fortfarande verksamhet i Ulricehamns CK, om nu någon skulle fått för sig något annat. För tisdagskvällar samlas ett gäng mountain-bike–åkare på Lassalyckan för en gemensam träning.

– Det är till största delen ungdomar från sex år och uppåt plus några vuxna som är med på det här, säger Magnus Thomasson från Ulricehamns CK.

Annons

Nånstans mellan 20 och 25 åkare brukar det bli och man tränar på slingorna i skogen uppe på Lassalyckan. En hyfsat bra uppslutning alltså. Men gänget som tränar dras med ett stort glapp i åldersfördelningen – i segmentet mellan 14 år och veteran finns det knappt någon åkare alls.

– Vi får hit nya åkare hela tiden och det är inget fel på deras träningsvilja. Men när de blir runt tolv år så börjar de troppa av eftersom det är annat som prioriteras, säger Magnus.

Därför är det för närvarande ganska bra fart på träningsverksamheten medan det är i princip noll aktivitet på tävlingssidan.

– Det är väl jag och kanske nån till som kör mountainbike och ett par andra veteraner som är ute och åker motionslopp på landsväg. Men vi har inga ungdomar som tävlar.

Orsakerna till detta kan man spekulera friskt om men Magnus Thomasson anser att det är föräldrarnas intresse för tävlandet som är avgörande.

– Vi har inte resurser till att plocka in ett gäng ungdomar och deras cyklar i en buss och åka till tävlingarna, utan det måste ske med föräldrarnas hjälp och där är vi inte i dag.

Vad tror du behövs för att få igång tävlingsverksamheten?

– Det kan vara så enkelt som att några testar en gång, tycker det är kul, fortsätter och lockar med sig andra.

Kommer ni att nå dit?

– Omöjligt att säga. Men cykelintresset har ju växt över hela landet de senaste åren, så det borde även få genomslag hos oss. Cykel- vasan lockar deltagare och här i Ulricehamn körs ju ett testlopp på lördag inför nästa års Västgötalopp på cykel. Jag är optimistisk.

Leif Fjellström
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons