Annons
Nyheter

Stora värmekostnader för vinterfotboll

Lassalyckans konstgräsplaner är redo för försäsongsträning. Men smakar det så kostar det - för skattebetalarna.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2013
Klar för spel. Lassalyckans uppvärmda konstgräsplan står just nu och drar energi i väntan på att bli använd.
Klar för spel. Lassalyckans uppvärmda konstgräsplan står just nu och drar energi i väntan på att bli använd.Foto: Leif Fjellström

Nu är värmen igång på konstgräsplanen på Lassalyckan. Efter lite tidigare intrimning så tryckte man på startknappen i tisdags och nu är planen såpass varm att den är klar för spel. Men det kostar också skattebetalarna en del pengar för att kommunen skall kunna tillhandahålla fotbollsklubbarna den här möjligheten till träning.

– 2012 så släppte vi på värmen i början av februari och då blev årskostnaden för uppvärmningen 454 000 kronor, säger fritidsintendenten Tomas Dahl.

Annons

Konstgräsplanen värms upp med hjälp av fjärrvärme från Ulricehamns Energi AB (UEAB) och för den betalar kommunen cirka 48 öre per kilowatt (Kw). Förra årets förbrukning blev ungefär 280 000 Kw och störst energi–åtgång var det i februari, då det gick åt lite drygt 200 000 Kw. Den snabbtänkte inser förstås att med det priset så blir det inga 450 000 kronor om året till UEAB. Det är istället de fasta kostnaderna till UEAB på cirka 300 000 kronor som får den totala kostnaden att skjuta i höjden. Själva energikostnaden stannar på 154 000 kronor för 2012.

I år så räknar Tomas Dahl med att totalkostnaden blir cirka 25 000 kronor högre eftersom värmen släpptes på en dryg vecka tidigare jämfört med i fjol.

– Det är lite osäkra beräkningar eftersom det är väder och vind som helt styr hur mycket energi vi förbrukar. Förra året så var det ganska kallt ett tag i februari och då gick det åt värme, säger Tomas Dahl.

Det behövs inte någon stor temperaturförändring för att det skall märkas på effektuttaget i fjärrvärmen. I torsdags eftermiddag så visade termometern knappa +4°C och då drog planvärmen cirka 300 Kw per timme. Fredag morgon hade temperaturen sjunkit till lite under -2°C och då visade mätaren att man gjorde åt ungefär 600 Kw i timmen. I pengar räknat så är det en ökning från cirka 3 500 kronor till 7 000 kronor per dygn.

När idrottsanläggning Lassalyckan var på planeringsstadiet så insåg man att det behövdes en uppvärmd plan för att säsongen skulle kunna bli lika lång som den var ute på Vistavallen. Under resans gång så ändrades detta till att göra planen spelbar tidigare och därmed ge klubbarna möjligheter till träningar och träningsmatcher på hemmaplan. Något som alltså nu visar sig på fjärrvärmefakturan.

På intäktssidan finns det planhyror. Den kommande veckan är det två träningar om totalt tre timmar inbokade per kväll, Träningsmatchandet har inte kommit i gång på allvar ännu men från ett par matcher per helg så stiger antalet efterhand och framme i mars kan det till och med vara riktigt trångt om tider på helgerna.

Ett överslag ger vid handen att det vid mycket helgmatcher kan bli uppåt 30 uthyrningstimmar på en vecka. Med timpriset 454 kronor ger det kommunen en intäkt på 13 620 kronor. Uppvärmningen, vid en yttertemperatur på några plusgrader, kostar ungefär 25 000 kronor. Skulle det blir några minusgrader så är det de dubbla pengarna det handlar om. Plus de fasta kostnaderna.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons