Annons

Marcus Johansson 15:e man i Vasaloppet

Liaredsbon Marcus Johansson plockade placeringar i spurten inne i Mora och gick i mål som 15:e man, bara fyra sekunder efter segraren John Kristian Dahl.
längdskidor • Publicerad 6 mars 2016
Foto: ULF PALM / TT
Foto: ULF PALM / TT

Årets Vasalopp blev en riktig rysare. Hela 29 man fanns med i den klunga som slogs om segern ända in i Mora.

John Kristian Dahl låg dock hela tiden främst i ett av spåren och på upploppet avgjorde han på några få kraftfulla staktag.

Annons

Marcus Johansson tog sig i mål på 15:e plats och blev därmed fjärde bästa svensk efter Lager 157-kollegan Marcus Ottosson, Jerry Ahrlin och Oskar Kardin.

Oskar Svärd, som fick släppa tätgruppen mellan Hökberg och Eldris, hamnade på 32:a plats, 1.56 efter täten i sitt sista Vasalopp.

Erik Wickström var bästa UIF-åkare bakom Marcus Johansson och gick mål som 60:e man. Rasmus Ax var en av de åkare som tampades om upploppspositioner med Britta Johansson Norgren. Han tog sig i mål som 96:a men blev efteråt diskad.

Andreas Svensson blev 113:e, Emil Ekman 118:e, Peter Arnesson 120:e, Mattias Carlzon 175:a, Johannes Carlzén 182:a, Gustaf Ljungberg 250:e och Jesper Nilsson 255:a.

Catharina Ramhult var bästa UIF-dam på 24:e plats.

Tranemos Erik Johansson blev 162:a.

---------------------------

Marcus Johansson låg på 19:e plats i den klunga som var på väg att hämta in ledaren Christoffer Callesen när täten passerade Eldris.

Tätgruppen bestod nu av bara 26 åkare och en av dem som fått släppa var Tvärreds Oskar Svärd, som nu hade en lucka på 17 sekunder.

--------------------------

Annons

Med nysnö i Vasaloppsspåret gick det trögt att ligga först och det var över 200 åkare i tätklungan förbi Mångsbodarna.

Mellan Risberg och Evertsberg provade KJetil Dammen och Christoffer Callesen, båda Team Leaseplan Go, sig på en utbrytning. I Evertsberg var de nästan en minut före tätklungan, som då bestod av 80 åkare.

I Hökberg hade Callesen gått i från sin landsman. Den jagande klungan var då drygt två minuter efter ledaren. Liaredsbon Marcus Johansson och Oskar Svärd fanns med i den 60 man stora jagande gruppen, på 31:a respektive 38:e plats.

UIF:s Erik Wickström har tidigare funnits med i samma klunga, men hade nu fått släppa och passerade som 68:a.

Resten av UIF:s elitåkare fick släppa tätklungan mellan Risberg och Evertsberg. I Hökberg var Andreas Svensson 101:a, Rasmus Ax 103:a, Andreas Svensson 99:a, Peter Arnesson 117:e och Emil Ekman 139:a.

För Martin Gotting, UIF, finns det inte några noteringar efter Smågan. Gotting, som varit sjuk de senaste veckorna, har sannolikt brutit loppet.

Lager 157 Ski Teams grundare Stefan Palm (75:a i fjol) kom inte till start, utan peppar sina åkare vid sidan av spåret.

I damklassen ledde favoriten och Lager 157-åkaren Britta Johansson Norgren med 51 sekunder i Oxberg. Fram till Hökberg hade hon dock fått åka en bra bit utan draghjälp och tvåan Katerina Smutna hade närmat sig rejält. Marginalen var nu bara 21 sekunder.

Henrik EricksonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons