Nyheter

Stakmaskinen lyfte Wickström till eliten

Efter många år med varierad konditionsträning tog Erik Wickström tag i armträningen på allvar. Nu är han en av favoriterna i Ulricehamnsloppet/Västgötaloppet på söndag.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2012
Erik Wickström på stakmaskinen som han hyllar. "Det är grymt effektiv träning som jag känner att jag har stor nytta av." säger han. Bredvid Erik, i hans kombinerade kontor/träningsrum, kör Martin Josefsson ett pass på träningscykeln.
Erik Wickström på stakmaskinen som han hyllar. "Det är grymt effektiv träning som jag känner att jag har stor nytta av." säger han. Bredvid Erik, i hans kombinerade kontor/träningsrum, kör Martin Josefsson ett pass på träningscykeln.Foto: Erikwickström.se

Erik Wickström gör sin första säsong i UIF:s gulsvarta tävlingsdräkt. Den 29-årige boråsaren har på flera sätt framgångsrikt landat hemma i Sjuhäradsbygden.

– Skidmässigt är det helt klart en framgång. Jag är på en helt annan nivå än tidigare, säger Wickström själv.

Tränat har han gjort i många år, mycket och varierat. Han har bott i Alaska och kuskat runt i kappsäck, cyklat, sprungit och utbildat sig till biolog.

– Jag jobbade som molekylärbiolog i Uppsala i två år men det gick ju inte. Det enda jag satt och tänkte på vid skrivbordet var ju träning.

I dag är Erik Wickström egenföretagare och hans egenutnämnda titel är konditionskonnässör. Något som tarvar en förklaring.

– Jag är personlig tränare, anordnar skidkurser och den största delen av mitt arbete gör jag som frilansjournalist. Motsvarande en halvtid, både i inkomst och tid, har jag från tidningen Vasalöparen. Sammanfattat kan man säga att jag gör det jag tycker bäst om varje dag, året runt.

Med fast bas i Borås växte beslutet fram att återuppta skidsatsningen igen. Han hoppade över merparten av cykelträningen och skaffade istället en stakmaskin, en sorts styrketräningsmaskin specialanpassad för skidåkare.

– Jag tränar egentligen inte mer nu än för tre år sedan men jag tränar bättre. Stakmaskinen är verkligen kanon. Det tar en minut att komma igång och så står jag där i en timma och matar på samtidigt som jag tittar på SVT play. Det är grymt effektiv träning som jag känner att jag har stor nytta av.

Utvecklingen har gått snabbt under två säsonger. Erik Wickström är nu och nosar på den yppersta långloppseliten. Han vann Stråkenloppet i överlägsen stil för någon vecka sedan och han har haft häng på täten i Jizerska Padesatka och König Ludwig Lauf. I det sistnämnda loppet förstörde ett fall mycket av dagen.

Erik Wickström säger att en del av nytändningen kan han tacka UIF för. Långloppssatsningen med flera åkare strax under Sverigeeliten sporrar.

– Vi är ett gott gäng, både åkare och ledare. Lars Karlsson, Anders Henriksson med flera gör ett jättebra jobb och det är bara att tacka för den service jag får ute på loppen.

I UIF är Erik Wickström känd som spexaren i gänget, alltid med något upptåg på gång.

– Jag vet inte vad jag ska säga om det egentligen. Jag tycker helt enkelt om att ha roligt och är nog den mest avslappnade åkare i elitklungan ute på långloppen i Europa. God mat, ett gott rödvin och att upptäcka nya saker förgyller mitt liv. Att avstå det bara för att jag satsar på skidor det vill jag inte, säger Erik Wickström.

Vilka blir dina största konkurrenter om segern på söndag?

– Jag vet faktiskt inte säkert vilka som kommer och åker. Bill Impola som vann förra året var väl aktuell och Håkan Löfström är ju bra. Det jag vet är att jag ska slita och göra allt för att vinna loppet.

Två andra favoriter

Markus Jönsson, Tranemo IF

Markus Jönsson söker revansch efter det mindre lyckade loppet i Tyskland förra helgen. Där slutade han efter 50 frostiga kilometer på placeringen efter Erik Wickström.

Håkan Löfström, Årsunda IF

Duktig långloppsåkare som vunnit i Ulricehamn tidigare. Har bytt klubb från Falun/Borlänge till Årsunda.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.