Annons
Nyheter

Spurt avgjorde pallplaceringar

Västgötaloppet Överlägsen segare i västgötaloppet men spurt om andra- och tredjeplatsen.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2011
Erik Johansson, Tranemo IF har klubbkompisen Christian Olsson i ryggen och Anders Johansson, Håfreström, försöker haka på.
Erik Johansson, Tranemo IF har klubbkompisen Christian Olsson i ryggen och Anders Johansson, Håfreström, försöker haka på.Foto: Leif Dahl

Det var lite som i början på Vasaloppet när tusentalet skidåkare gav sig iväg på Västgötaloppet. Det blev trångt och lite köbildning till att börja med, när det stora flertalet lämnade start- och målområdet vid Hesters industriområde. Många satte sig även på ändan i trängseln, men det var inga sura miner för det.

En liten skara elitåkare fick starta en bit framför den stora klungan och där fanns också dagens segrare. Bill Impola, åkande för Malung, fick en lucka redan efter första backen. Det försprånget höll hela vägen fram till målgång och utökades. Bill hann in i målområdet och ut igen innan de närmast följande åkarna visade sig. Segermarginalen blev sedan dryga tre minuter.

Annons

– Jag hoppades att det skulle gå fort ifrån start, men det gick ganska lugnt så jag la mig i ett tempo som kändes bra, säger Bill efteråt.

Efter honom kom tre man i kö. Det var Christian Olsson och Erik Johansson från Tranemo IF samt Anders Johansson från Håfreströms IF.

Den sistnämnde hängdes av på andra varvet och de båda rödklädda TIF:arna hängde ihop ända fram till upploppet. Då var Erik lite vassare och tog sig över mållinjen före Christian. Men det var strongt jobbat av båda, eftersom de hade varit med i Götalandsmästerskapens tremil dagen innan.

– Det kändes att det var en resa igår också. Hade ingen extra växel att lägga i, det fanns bara en fart, säger Christian.

När tappade ni taget om Bill Impola?

– Vi var med till toppen av första backen, sedan körde han 39 km helt själv, säger Erik.

På andra varvet började killarna i täten varva motionärerna, men det gick i stort sett utan incidenter.

– Det började 9 kilometer in på andra varvet, men det var bara på slutet som det blev lite trångt, säger Bill Impola.

– Ingen fara med trängseln, men det var en helt annan bana på andra varvet jämfört med första, säger Christian Olsson.

IK Stern från Göteborg var mest representerad, med 135 anmälda åkare. Men det kom åkare från hela Norden, exempelvis 35 från Danmark. Den nybildade klubben IK Högaborgs atleter hade sex medlemmar med.

Annons

– Det var jättebra förhållanden, bra före och mycket publik, säger Tobias Hendén.

– Jag är nöjd, har till och med lite fäste kvar, säger Ulf Carlsson.

Andra hade lite mer problem.

– Jobbig bana, det var upp och ner hela tiden. Kunde inte vila riktigt nerför heller, säger Bo Gotting, Grönahögs IK.

Till sist kunde konstateras att det hade sina sidor att ha två stora tävlingar i Ulricehamn samma helg. En vilsen fader med skidåkande son undrade var pojken skulle stå. De visade sig vara på helt fel arena. De skulle ha varit på Lassalyckan och stafetten i Götalandsmästerskapen.

Leif Dahl
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons