Annons

Solen sken när historia skrevs i sand

En stor publik trivdes på läktarna när tidernas första landskamper i beachhandboll på svensk mark spelades vid Sturebadet.
– Helt fantastiskt, säger matchens lirare Martin Käck.
beachhandboll • Publicerad 7 juni 2019
Martin Käck var nästintill hundraprocentig i sitt skytte när Sverige besegrade Norge i två raka set.
Martin Käck var nästintill hundraprocentig i sitt skytte när Sverige besegrade Norge i två raka set.Foto: Jonas Emtervall

Grannländerna delade broderligt och systerligt på segrarna under fredagskvällen. De norska damerna vann klart i båda seten (19–8, 17–10) mot ett ganska nykomponerat och väldigt ungt svenskt landslag.

De tre 18-åringarna Emmy Erixon, Tuva Lindén, Maja Cedergren är ändå inte speciellt deppade över förlusten.

Annons

– Det här var kul! Vi är ganska unga, så det är väldigt kul att få uppleva något sådant här. Väldigt roligt att få representera Sverige och vara med första gången, säger Emmy Erixon.

Var skillnaden mellan er och Norge ungefär så stor som förväntat?

– Faktiskt inte, jag trodde att det skulle bli mycket värre. Vi har inga titlar, utan det är första gången vi spelar ihop oss som ett lag. Vi har bara två eller tre träningar innan. Norge vara VM-tvåa och blev Europamästare, så jag är faktiskt nöjd över det vi har gjort.

Tuva Lundén, Emmy Erixon, Maja Cedergren ser fram emot en ny chans mot Norge.
Tuva Lundén, Emmy Erixon, Maja Cedergren ser fram emot en ny chans mot Norge.Foto: Jonas Emtervall

Tuva Lindén var för egen del lite missnöjd med att ha fått två utvisningar och därmed blivit diskvalificerad från resten av matchen.

– Det är lätt hänt att dra på sig två utvisningar, men i morgon ska det inte ske. Nu har vi kommit in i det, så då hoppas jag att det blir ännu jämnare, säger hon.

Maja Cedergren gjorde de fyra sista poängen för Sverige. Annars var det framför allt Isabelle Svahn som stod emot norskorna i målprotokollet. Svahn gjorde samtliga åtta svenska poäng i första set och fyra av tio i andra.

– Det brukar vara så. Isabelle är väldigt rutinerad och duktig, säger Maja Cedergren.

Nationalsånger inför herrarnas landskamp.
Nationalsånger inför herrarnas landskamp.Foto: Jonas Emtervall

Herrkampen var jämnare än damernas, även om Sverige hela tiden kändes snäppet starkare.

I första set gick blågult ifrån ganska tidigt och höll undan utan problem, även om Norge kröp så nära som till 20–16 till slut.

Norrmännen tog med sig den positiva avslutningen från första set in i det andra och var i ledningen strax före andra setets mitt. Framför allt var det Kristoffer Henriksen som glänste genom att göra mål på ett helt gäng så kallade japaner, som ger två poäng per styck.

Annons

Men Sverige, där Henrik Dahlberg och Martin Käck var topparna, skärpte till sig och vann till slut även den andra halvleken klart med 24–18.

– Jag upplever att vi har en härlig kontroll i laget. Vi kommer väl förberedda efter matchgenomgången och allt vi pratar om sitter bra. Det låter kanske konstigt när man ligger under, men även i andra tyckte jag att vi hade ett bra grepp. Känslan var att vi skulle ha den här matchen, säger Martin Käck, som från sin högerkant gjorde åtta poäng i första set och sex i andra.

– Ja, det blev många snurrar. Jag tror att jag missade en och så fick vi straff med oss en gång. Annars satt de ganska bra i dag.

Martin Käck blir intervjuad av SVT-sportens Pelle Nyström.
Martin Käck blir intervjuad av SVT-sportens Pelle Nyström.Foto: Jonas Emtervall

Sverige har EM som sitt stora mål i sommar och landskamperna i Ulricehamn är ett viktigt steg på vägen dit.

– Det är alltid skönt med en vinst i bagaget inför EM, men framför allt var det helt fantastiskt med en vinst i första internationella matchen på hemmaplan.

Känslan att spela här i Ulricehamn?

– Härligt, väldigt härligt. Mycket publik, solen skiner och allt är på topp. Det känns fantastiskt bra.

Henrik Lindgren hade fullt upp, men var nöjd.
Henrik Lindgren hade fullt upp, men var nöjd.Foto: Jonas Emtervall

Klockan 18 och 19 i dag spelas returmatcher. Men området öppnar redan på förmiddagen och redan då kan den nyfikne se de olika landslagen träna på de båda sandplanerna framför Åsunda sjöstad.

– Bra väder, fulla läktare. Jag vet inte hur matcherna gick, men vi är jättenöjda så här långt, summerar KFUM Ulricehamns projektledare Henrik Lindgren den första landskampskvällen.

bild 1/22
Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons