Annons
Nyheter

Snösäkert gör konstsnö – kommunen betalar

Snösäkert ansvarar för drift och skötsel av konstsnöanläggningen. Ersättningen för det arbetet är intäkterna från sålda åkkort. Kommunen äger anläggningen och står för alla kostnader.
Nyheter • Publicerad 26 november 2011
I förslaget till ett nytt avtal mellan kommunen och Snösäkert fastslås att kommunen betalar konstsnötillverkningen och Snösäkert ordnar personer som kan sköta tillverkningen. Intäkterna från åkkort, förra säsongen 209 000 kronor, går till Snösäkert.
I förslaget till ett nytt avtal mellan kommunen och Snösäkert fastslås att kommunen betalar konstsnötillverkningen och Snösäkert ordnar personer som kan sköta tillverkningen. Intäkterna från åkkort, förra säsongen 209 000 kronor, går till Snösäkert.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie arkivfoto

Enligt ett förslag ska Snösäkert, som består av föreningarna Tvärreds IF, Grönahögs IK, Redvägs SK, Hössna IF och Ulricehamns IF, ansvara för tillverkningen av konstsnö och skötseln av konstsnöanläggningen vid Lassalyckan. Kommunen betalar driftkostnaderna för konstsnöanläggningen, pumphus, maskinhall och bevattningsdammar och äger alla skidspår. Kommunen står för all preparering av skidspåren med anställd personal men kan få stöd av Snösäkert med prepareringen när det behövs.

Intäkterna från de åkkort som Snösäkert säljer blir deras ersättning för arbetet med att göra konstsnö.

Annons

? Vilka kostnader har Snösäkert för konstsnöanläggningen?

– Indirekt kan sägas att de har kostnader eftersom folk kanske tar ledigt från sina jobb för att vara med och producera konstsnö. Det äger och betalar också underhåll av en fyrhjulsdriven terrängmotorcykel. säger Lars Runqvist, fritidschef på Ulricehamns kommun.

Lars-Åke Thor, ordförande Snösäkert, berättar att föreningen betalar ut en mindre timpeng till dem som är med och jobbar med konstsnötillverkningen. Den exakta summan är inte fastställd ännu men troligen handlar det om 50-75 kronor/timma. Pengar som tillfaller den förening som personen representerar.

Förra säsongen, 2010/2011, sålde Snösäkert åkkort till ett värde av 209 000 kronor. Året dessförinnan var den totala summan 143 000 kronor.

Tidigare har Snösäkert fått ett driftsbidrag för skötseln av konstsnöspåret men det bidraget försvinner nu och omvandlas istället till fritidsenhetens anslag för inköp/drift av konstsnöanläggningen.

Oavsett om det är natursnö eller konstsnö ska åkning på elljus-, fem kilometer-, mil- och 15-kilometersspåret vara avgiftsbelagt medan det är gratis att åka på golfbanan.

– Alla spåren utom det på golfbanan går via konstsnöspåret och det gör att det är svårt att skilja spåren åt. Det går att jämföra med simhallen där den som betalar för ett motionspass även får bad på köpet eftersom det är svårt att kontrollera om personen också badar, säger Lars Runqvist.

Kommunstyrelsen ska ta ställning till förslaget på tisdag 29 november.

De största utgiftsposterna för konstsnöanläggningen är elkostnaderna. Enligt en kalkyl uppgår kostnaderna till 396 000 kronor under en säsong.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons