Annons
Nyheter

Skolinspektionen granskar antagning till skidgymnasiet

Föräldrarna till en kille som inte blev antagen till skidgymnasiet har anmält Tingsholm till Skolinspektionen. Verksamhetschef Catrine Berglund välkomnar granskningen.
Nyheter • Publicerad 16 november 2013

Föräldrarna anser att det finns stora brister och felaktigheheter i hela den antagningsprocess som föregått beslutet om vilka som ska få och inte få börja på skidgymnasiet höstterminen 2013. De hävdar också att Riksidrottsförbundets riktlinjer och Skidförbundets urvalskriterier inte har följts.

Beslutsunderlaget är så bristfällilgt att det är omöjligt att förstå hur avvägningarna i samband med antagendet av elever har gått till, skriver de i sin anmälan som också har gått till Barn- och elevombudet.

Annons

– Det är jättebra att Skolinspektionen tittar på detta. När det gäller antagningarna till skidgymnasiet ska skidinstruktörerna fungera som någon slags talangscouter och försöka bedöma vilka elever som de tror har bäst förutsättningar att bli bäst i vuxen ålder. Här finns inget facit, det måste bli en bedömning med hjälp av intuition och erfarenhet, säger hon.

Catrine Berglund betonar att skolan, som är certifierad av Skidförbundet, går efter dess direktiv och inte själv sätter urvalskriterierna. Om skolan har gjort något fel, skulle det möjligen kunna gälla dokumentationen, säger hon.

Sedan anmälan skickats till Skolinspektionen har den kille som anmälan avser kommit in på Tingsholms skidgymnasium.

– Två tjejer stod före honom i kön, men båda tackade nej, så han kommer att börja hos oss nu, säger Catrine Berglund.

Det innebär inte att anmälan läggs ned. Skolinspektionen kommer att göra en generell granskning av skidgymnasiernas antagning, med Tingsholm som utgångspunkt.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons