Annons
Nyheter

Skidgymnasiet får nationell status

Skidutbildningen på Tingsholm höjs ett snäpp nästa höst. Skolan har blivit certifierad av skidförbundet och nu ska bara Skolverket ge sitt godkännande.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2010

Den nya gymnasiereformen som träder i kraft nästa höst ställer högre krav på de skolor som vill anordna utbildning i ämnet specialidrott. Skolan måste certifieras av ett specialförbund för att få bedriva verksamheten.

Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn har nyligen granskats av skidförbundet och inspektörerna var mycket nöjd med vad de såg.

Annons

– Ledarkompetensen, träningsfaciliteterna och tillgången av konstsnö var en del av det vi tittade på och det såg oerhört bra ut, säger Per-Åke Yttergård, ansvarig för nationell verksamhet på skidförbundet.

Han betonar särskilt den rejäla satsningen på konstsnö som görs i Ulricehamn.

– Vi ser att Ulricehamn ska bli skidcenter nummer ett i Götaland och att fler elever ska söka sig till skolan, säger Per-Åke Yttergård.

I dagsläget går det sex elever på Tingsholmsgymnasiet med skidor som specialidrott.

Det är skidförbundet som tillsammans med skolans skidtränare väljer vilka som antas till den nya utbildningen. Alla ansökningar kommer att gå via skidförbundet.

– Det är åkare som inte kvalificerar sig för skidgymnasier med riksintag som kommer söka till NIU, nationellt godkänd idrottsutbildning. På sikt ser vi att de åkarna ligger på nationell elitnivå, säger Per-Åke Yttergård.

Förutom förbundets certifiering krävs även ett godkännande av Solverket. Senast sista oktober fattar Skolverket sitt beslut. Allt talar för att verket går på förbundets certifiering.

– Jag är säker på att de kommer följa våra förslag, säger Per-Åke Yttergård.

Från skolans sida är det förstås positiva tongångar.

– Vi stärker vår position när det gäller skidor ytterligare, säger Catrine Berglund, rektor på Tingsholmsgymnasiet.

Annons

Hon ser en framtid där fler elever kommer att söka till skidutbildningen och eftersom hemkommunen måste betala skolpeng blir det en ekonomisk förtjänst för kommunen då alla fasta kostnader redan är betalda.

NIU vänder sig i första hand till ett lokalt och regionalt upptagningsområde. För att starta ett NIU är den lägsta nivån 12 elever under en treårsperiod.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons