Annons
Nyheter

Säkrare och roligare crossbana

Inom några veckor börjar ombygganden av Bogebanan. Förhoppningen är att en SM-deltävling ska avgöras på den nya banan nästa år.
Nyheter • Publicerad 22 september 2011
De åkare som tränar och tävlar på Bogebanan kommer mötas av en delvis ny bana nästa år.
De åkare som tränar och tävlar på Bogebanan kommer mötas av en delvis ny bana nästa år.Foto: Labrini Stavrekas

Motocrossporten har drabbats av tre tragiska dödsolyckor under året, inte sedan 2007 har olyckorna med dödlig utgång varit så många. Efter den senaste olyckan i augusti gick Svemo, svenska motorcykel- och skoterförbundet, ut med en uppmaning till samtliga klubbar att omgående se över banorna särskilt med avseende på banmarkeringar, avåkningszoner och större hopp/dubbelhopp. Men det är inte på grund av förbundets uppmaning som Ulricehamn motorklubb nu ska bygga om sin 1 500 meter långa bana.

– Vi har fört den här diskussionen under en längre tid men självklart vill vi förbättra säkerheten på vår bana, säger Otto Claesson ansvarig i crossektionen i Ulricehamns motorklubb.

Annons

För förarna kommer ombyggnaden märkas genom att åkningen ska bli mer teknisk än snabb. Det gör man genom att bland annat bygga hoppen mindre och lägga dem strax före en kurva.

– Då måste åkarna anpassa farten för att komma rätt in i kurvan efter landning, säger Otto Claesson.

Ungefär 400 meter av Bogebanan kommer att stängas av om några veckor då ombygganden ska starta. När allt är färdigt blir det en 100 meter längre banan som kommer att möta crossåkarna.

Med vädret på sin sida räknar klubben men en nybyggd banan före säsongens första snöfall inträffar.

– Den sista december har vi besiktning av banan och då hoppas vi få den nya delen godkänd, säger Claes.

Förutom höjd säkerhet vill UMK få en roligare och mer lättskött bana, åkarna har varit med i diskussionen av den nya utformningen.

Den stora förhoppningen är att en SM-deltävling ska köras på Bogeringen 2012. Klubben har ansökt om arrangemanget och väntar på besked från förbundet. Senaste tävlingen med SM-status arrangerades i augusti 2007.

Klubben har 50 000 kronor avsett för byggprojektet och räknar med att det räcker eftersom den största delen av arbetet bygger på ideella insatser av medlemmarna.

Senaste ombyggnaden av banan skedde för två år sedan.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons