Annons
Nyheter

Ris och ros efter bantest av Västgötaloppet

För enkelt, fin terräng, knappt ett långlopp. Åsikterna efter bantestet av Västgötaloppet var delade men de positiva kommentarerna övervägde.
Nyheter • Publicerad 10 september 2013
Joakim Lundberg var en av hemmacyklisterna som valde att testa banstråket för Västgötaloppets cykeltävling.
Joakim Lundberg var en av hemmacyklisterna som valde att testa banstråket för Västgötaloppets cykeltävling.Foto: Carina Carlzon
Stefan Methander, Helsingborgs CKX, var först över mållinjen.
Stefan Methander, Helsingborgs CKX, var först över mållinjen.Foto: 

Det var 116 cyklister som gav sig ut på det sju mil långa bantestet av Västgötaloppet i Sanatorieskogen i lördags. Efter två timmar och 20 minuter rullade Stefan Methander, Helsingborgs CKX, över mållinjen.

– Det var inte jag som var snabbast, prata med någon av de två killarna som står där, säger Stefan och pekar åt sidan.

Annons

Några meter till höger om Stefan stod Boråskillarna Tobias Evertsson och Magnus Andersson, de åkte i mål efter Methander men det berodde på att de cyklade fel ungefär en kilometer från mål.

– Vi skulle ha svängt 90 grader men missade banmarkeringen. Det var en kille som stod och kissade och han skymde nog markeringen, säger Tobias.

Istället fortsatte Tobias, Magnus och ytterligare en cyklist rakt fram och när de inte såg några banmarkeringar alls förstod det att de hade åkt fel och tvingades vända tillbaka.

Arrangörerna, med John Andén i spetsen, åkte snabbt ut till stället där misstaget skett och spärrade av med plastband för att inte några fler cyklister skulle göra felaktiga vägval.

Boråskillarna verkade inte allt för nedstämda över att de inte passerade mållinjen först och sa att de gärna kommer tillbaka om det blir en regelrätt tävling nästa år.

Även skåningen Stefan Methander var positiv till ett återbesök men hade en del förslag på förbättringar.

– Det behövs mer åkning på stigar, singletrack som det heter i MTB-kretsar, annars är det nästa inte ett MTB-lopp. Åktiderna är så snabba att det nästan inte är ett långlopp. Antingen kan man göra banan mer tekniskt svår eller förlänga den.

Ytterligare ett förslag som framkom var en start nere vid Åsunden. Då skulle åkarna få köra upp genom Ulricehamn och fältet skulle sträckas ut.

– Kommer det 1 000 cyklister och starten görs som i dag blir alldeles för trångt ute på banan, säger Stefan Methander.

Ett kompisgäng från Vara var redan före start mycket nöjda med en punkt av Västgötaloppet.

Annons

– Lördag som tävlingsdag är perfekt. Vanligtvis ligger cykeltävlingar i långloppscupen på söndagar och det blir stressigt när man har långt att åka till tävlingsorten. Efter mål hinner man knappt pusta ut för det gäller att skynda sig till bilen och påbörja hemresan, säger Staffan Granberg.

Ytterligare positiva tongångar gällde förväntningarna på banan som inte skulle innehålla mycket rötter och stenar.

– Vi som är vanliga motionärer ska klara av att cykla banan, vi kör alltid cykelvasan och det är något liknande vad gäller den tekniska nivån som vi vill ha. Lida loop i Stockholm är alldeles för knixigt.

Huruvida det blir lördag eller söndag som tävlingsdag för Västgötaloppet är inte klart än. Från arrangörshåll är det enklast om föreberedelserna kan göras på lördag och tävlingen körs på en söndag. Det är inte heller säkert att tävlingspremiären av Västgötaloppet blir i september, våren är också en möjlig tidpunkt.

Alla lördagens deltagare kommer att via mejl få ge sina synpunkter på arrangemanget och därefter går arrangörerna vidare i sin planering av en tävlingspremiär nästa år.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons