Annons
Nyheter

Rekordstor UIF-trupp

De elitsatsande skidåkarna i Ulricehamns IF har aldrig varit fler. Under helgen träffades truppen för träning i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2014
Rullskidpass och löpning var de träningsformer som UIF-åkarna körde under helgens upptaktsläger.
Rullskidpass och löpning var de träningsformer som UIF-åkarna körde under helgens upptaktsläger.Foto: Carina Carlzon
Andreas Svensson gör sitt sista år som junior. ?Jag har börjat snegla lite åt långlopp men sprint- och distansloppet på JSM går i rätt stil för mig den här säsongen så jag hoppas kunna få till en framskjuten placering där,? säger han.
Andreas Svensson gör sitt sista år som junior. ?Jag har börjat snegla lite åt långlopp men sprint- och distansloppet på JSM går i rätt stil för mig den här säsongen så jag hoppas kunna få till en framskjuten placering där,? säger han.Foto: Carina Carlzon

Med något som såg ut som synkroniserade rörelser tryckte de tolv skidåkarna igång pulsklockorna när de gav sig iväg från UIF-stugan för söndagens långpass. Mot Köttkulla, Vegby, Gällstad och sedan norrut mot Ulricehamn gick rutten. Det var Emil Ekman och Andreas Svensson som ansvarade för träningen och förutom att hjärtat skulle få jobba gällde det att hålla ihop den dussinstora rullskidsgruppen.

– Mest är det här ett gemenskapsläger. Det är inte träningen som är nummer ett, istället ligger mycket fokus på att vi ska lära känna varandra, säger Andreas Svensson.

Annons

Nya ansikten i juniorgruppen är Karin Björlinger och Hanna Dahlberg som båda går på skidgymnasiet i Ulricehamn och har bytt klubb till Ulricehamns IF inför den här säsongen.

– Jag var ensam tjej i min gamla klubb och Ulricehamn har ett bra rykte om sig och det var därför jag bytte, säger Hanna Dahlberg.

Uppflyttade till juniorgruppen från den egna verksamheten i år är Agnes Berglund, Ludvig Svenningsson och Erik Lieback.

Sammantaget gör det att UIF sätter rekord när det gäller antalet utövare i junior- och seniorverksamheten. Totalt har klubben 17 åkare, förra året var siffran 14.

– Det är en elitsatsning och för juniorerna gäller att man måste gå på ett skidgymnasium, säger Peter Svenningsson, ledare i UIF-skidor.

Till skillnad från många övriga skidklubbar jobbar Ulricehamns IF med att hålla ihop junior- och seniorverksamheten. Fördelarna är att ledarna, som nästan är lika många som åkarna, 16 personer, kan dra nytta av varandras kunskaper när det gäller exempelvis vallning.

– I år ligger i princip alla tävlingar väldigt långt norrut i Sverige och eftersom inte alla ledare kan vara med vid varje tävlingstillfälle behöver vi vara många för att dela på ansvaret, säger Peter Svenningsson.

De sportsliga målsättningarna sätter åkarna individuellt men Svenningsson nämner JVM i Kazakstan för talangen Viktor Thorn, som sopade rent på JSM förra vintern med tre guld på tre lopp. Landsslagsplats för Hanna Falk, där Falun-VM är säsongens höjdpunkt, och att Marcus Johansson ska komma till rätta med sin köldastma och få utdelning för sin kapacitet även under vinterhalvåret.

Klubben när också en förhoppning om stafettframgångar, både för juniordamer och -herrar.

På seniorsidan visade Hanna Falk, Emilie Cedervärn och Maria Nordström att de utmanade om SM-medalj när de slutade fyra på mästerskapet förra säsongen. Året innan var Madeleine Thorn med i stafettlaget och då slutade det också med en fjärdeplats.

Annons

Thorn har, efter ett läsår i USA, bestämt sig för att lägga ned sin skidsatsning. Maja Falk gör ett uppehåll från skidorna den här vintern och islänningen Sævar Birgisson tävlar inte för klubben längre.

Återstår att se om rekordtruppen kan överträffa fjolårssäsongen då Ulricehamns IF överlägset var den bästa SM-klubben genom sex SM-guld – Hanna Falk, Erik Lieback, Viktor Thorn x3 och USM-stafetten.

Sjukdom och landslags- och skolläger hindrade fem åkare från att vara med på upptaktsträffen i Ulricehamn. Hanna Falk, Emilie Cedervärn, Maria Nordström, Viktor Thorn och Lovisa Gunterberg var inte på plats.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons