Annons
Nyheter

Rekord i antalet SM-åkare

För tredje året i rad är det SM-deltävling i motocross på Bogebanan till helgen. Åkarna kommer mötas av en fysiskt mer krävande bana än de två tidigare åren.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2014
Höga hopp kommer SM-åkarna garanterat att bjuda på till helgen.
Höga hopp kommer SM-åkarna garanterat att bjuda på till helgen.Foto: 

När över 200 åkare kommer till Bogebanan för årets tredje SM-deltävling till helgen är det en ökning med 40 åkare jämfört med förra året.

Det är de två huvudklasserna, MX1 450 kubik och MX2 250 kubik, som ligger bakom den största ökningen när det gäller antalet deltagare.

Annons

Fler förare innebär ett större antal team på plats och för att rymma de husbilar och husvagnar som teamen använder för övernattning har motorklubben tvingats använda en del av den gräsyta som tidigare har varit publikparkering.

Några problem med att få plats med publik och deras bilar finns inte. De två senaste åren har publiksiffran landat på uppemot 4 000 personer under de två SM-dagarna.

– Nu är det långhelg i och med nationaldagen och några i klubben tror att en del människor väljer stugan vid kusten istället för motorcross men jag hoppas vi lockar många åskådare, säger Lars-Göran Thor, SM-general i Ulricehamns MK.

Inför årets mästerskap har motorklubben jobbat hårt med att återställa Bogebanan till den sandbana som den historiskt har varit.

– När vi kört med mycket tunga maskiner under de senaste åren har underlaget mer och mer gått åt grushållet, säger Thor.

Fler gånger under försommaren har banskötarna Oscar Folmanis och Robin Nilsson kultiverat banan och enligt Lars-Göran Thor är Bogebanan nu betydligt mer sandbana än de två senaste åren.

Sandunderlaget gör att banan blir mer fysiskt krävande för åkarna.

En annan förändring av banan är att startgrinden har flyttats framåt. Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet, Svemo, tyckte att startrakan var för lång.

– Vi har kört med den rakan i tio år och har varit förskonade från allvarliga olyckor men eftersom det var ett krav från förbundets sida att flytta grinden har vi gjort det.

Under lördagen körs kvalet till söndagens finaler. Till alla finaler utom tjejklassen kvalificerar sig 30 åkare, i tjejfinalen är det 20 startande.

Annons

– Finalerna drar igång redan klockan 10.00 på söndag så det blir tidigt uppstigning, säger Thor.

UMK räknar med att ha igång 130 funktionärer per dag. Flaggvakter, sjukvårdare, försäljnings- och parkeringsuppdrag är en del av det som väntar för medhjälparna.

Speaker, varvräkning och jury är uppdrag som Svemo tar hand om och det handlar om ett tiotal personer.

Lördag

Tidskval till finalerna, de 15 snabbaste åkarna i två tidskval i klasserna MX1, MX2 och USM 125cc är kvalificerade till final, alltså 30 åkare till final i de tre klasserna. De 20 snabbaste i MX-Girls-klassen är kvalificerade till final.

Söndag

Final i de fyra klasserna. Första finalen startar 10.00. Alla klasser kör två finalheat.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons