Annons

Hanna Falk: ”Plockar fram minnen när jag tränar”

Efter sin bästa säsong i karriären, med två världscupsegrar och en femteplats på OS, trodde Hanna Falk själv att det skulle bli svårt att ladda om och inleda den tunga barmarksträningen. Så blev det inte.
– Det är väl den där rastlösheten som bor inom en, säger hon.
längdskidor • Publicerad 22 augusti 2018 • Uppdaterad 23 augusti 2018
Hanna Falk ser fram emot en vinter med två riktiga höjdare – världscupen på hemmaplan i Ulricehamn och VM i Seefeld.
Hanna Falk ser fram emot en vinter med två riktiga höjdare – världscupen på hemmaplan i Ulricehamn och VM i Seefeld.Foto: Jonas Emtervall

Augusti är en alldeles för tidig tidpunkt för att kunna göra några tvärsäkra prognoser om hur den kommande skidsäsongen ska bli. Men hittills har i alla fall det mesta gått enligt plan för Hanna Falk.

Det märks, för det är en harmonisk och avslappnad 29-åring som slår sig ner i en soffa på Hotell Lassalyckan.

Annons

– Jag trodde att det skulle bli tufft att komma igång efter en lång säsong och ett tufft mästerskap. Men jag kände ganska mycket driv, motivation och inspiration direkt. Efter en vecka i New York var jag taggad på att komma igång igen, säger hon.

– Förra året var det tuffare att köra igång på våren. Jag har med tiden märkt att det svänger lite från år till år. Det är inte att man vill lägga av eller så, men vissa år behöver man mer tid för att hitta motivationen.

”Bra ekonomi är inget mål i sig. Målet är att jag ska kunna göra den satsning jag vill göra utan några hinder och det känner jag att jag kan”

Hon började med rehabträning för att stärka upp svagheter som hon dragit på sig under säsongen. Sedan den tuffare konditionsträningen tagit vid har noggrannhet varit ett honnörsord.

– Jag tyckte att jag missade lite förra året. Då blev det för hårt ibland, så att jag blev småskadad och inte kunde ta i på de pass jag verkligen skulle ta i på. Nu har jag försökt vara väldigt strikt med intensiteten i varje pass. Det gäller att våga hålla igen lite ibland, för att kunna ge full gas dagen efter.

Falk intervjuas av SVT:s André Pops under världscuptävlingarna på Lassalyckan. Om fem månader smäller det igen.
Falk intervjuas av SVT:s André Pops under världscuptävlingarna på Lassalyckan. Om fem månader smäller det igen.Foto: Jonas Emtervall

Den kommande säsongen innehåller dubbla höjdpunkter. Den 26–27 januari kommer Falk på nytt att få spela huvudrollen som det stora hemmahoppet när världscupen återvänder till Ulricehamn. En knapp månad senare avgörs VM i österrikiska Seefeld.

– Jag har faktiskt inte tänkt på Ulricehamn så mycket hittills. Men ibland när jag är ute och tränar plockar jag fram minnen härifrån. Det kan vara att jag är ute på ett tufft skejtpass på rullskidor. När det har gått tio minuter och jag är riktigt trött, kan jag tänka att jag varvar i Ulricehamn inför all publik, säger Hanna Falk.

– Sen är det 10 kilometer fristil och inte sprint här i Ulricehamn. Då vill jag ju komma hit och prestera, och inte bara harva runt. Nu har banan dessutom en extra backe och då får jag ju träna för att klara det.

Trots två världscupsegrar håller Hanna Falk femteplatsen vid OS i Pyeongchang som sin största prestation i vintras.
Trots två världscupsegrar håller Hanna Falk femteplatsen vid OS i Pyeongchang som sin största prestation i vintras.Foto: Andreas Hillergren/TT

OS-sprinten i vintras gick på en stenhård klassisk bana. I vinterns VM är det en betydligt snabbare bana och i fri stil som gäller.

– Och det ska ju egentligen passa mig bättre. Så här i efterhand var nog nästan prestationen i OS större än i världscuptävlingarna jag vann, med tanke på banan och konkurrensen.

– I sommar har jag mest lagt grunden genom att träna mycket och jobba med fysiken. Till hösten kommer det att bli mer fokus på skejt. I Seefeld är det mycket benskejt i höga farter. Jag är övertygad om att om man tränar det lite mer och känner sig säker på det, så har man nytta av det i loppen.

Hanna Falk har ökat sin närvaro i sociala medier och bjuder lite mer på sig själv.
Hanna Falk har ökat sin närvaro i sociala medier och bjuder lite mer på sig själv.Foto: Jonas Emtervall
Annons

Trots många år med internationellt tävlande har Falk aldrig tidigare varit i Seefeld. Men det är inget som bekymrar henne nämnvärt.

– Det var ju ett gäng som var där i vintras, så man får väl höra med dem. Sen är det alltid lite oklart om det blir exakt samma bana. Jag ska väl försöka staka ut någon plan tills dess, men är planen allt för tydlig finns risken att det låser sig i huvudet. Sprint handlar ju mycket om att ta snabba beslut och lösa situationer på tiondelar.

För drygt ett år sedan skapade Hanna Falk ett eget team, som tar hand om saker utanför skidåkningen. Ulricehamns sparbanks tidigare vd Lars Karlsson sköter ekonomin, medan IPM-vd:n Jesper Fritzson har hand om varumärkesbyggandet.

Deras arbete har gett resultat på flera sätt. Bland annat genom en högre och mer personlig närvaro i sociala medier och en stabil ekonomiskt plattform att bygga den sportsliga satsningen på.

– Sen är det klart att ju bättre resultat man gör, desto bättre går det också ekonomiskt. Men det är inget mål i sig. Målet är att jag ska kunna göra den satsning jag vill göra utan några hinder och det känner jag att jag kan, säger Falk.

– Förr tyckte jag nog att det var lite mer jobbigt och ansträngande att marknadsföra mig själv. Men sociala medier blir ju mer och mer en del av det här. Syns man inte så finns man inte, och för att det ska bli intressant måste man ju bjuda lite på sig själv. Det är kul att höra när det uppskattas.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons