Annons
Nyheter

Olympisk handboll för Oskar

Oskar Hedvall blir näste olympier från Ulricehamn. För i juli spelar han ungdoms–OS i holländska Utrecht.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2013
Från ta sig från sporthallen i Ulricehamn och ut till de internationella arenorna gick mycket fort för förre KFUM?spelaren Oskar Hedvall.Foto: Leif Fjellström

Visst var det lite pirrigt innan truppen till ungdoms–OS i Utrecht lästes upp. Men med tanke på att en av de var tre som konkurrerade om de två platserna som mittsexa var halvskadad, så kom det inte direkt oväntat för Oskar Hedvall att han får åka till Holland om två veckor.

– Vi var på tre–dagarsläger i Ystad, där landslagstruppen till H17 skulle minskas från 21 till 15 spelare och jag kom alltså med, säger 17–årige Oskar.

Annons

Efter bara två år på positionen som mittsexa så har alltså Oskar vandrat hela vägen från distriktslag till landslag och är alltså nu uttagen till det lag som skall spela i vad som kallas ungdoms–OS. Det officiella namnet är Europian Youth Olympic Festival och där deltagandet sker via de nationella olympiska förbunden.

– Vi börjar gruppspelet den 15 juli och har tre matcher på tre dagar. Jag tror att de två bästa från varje grupp går vidare till slutspelet, så förhoppningsvis blir det fler än tre matcher, säger Oskar.

Motståndare i första rundan blir Vitryssland, Holland och Österrike. Nationer som Sverige brukar besegra på seniorsidan men om samma sak gäller det yngsta landslaget är förstås osäkert.

– Jag vet egentligen inget alls om motståndarna. Men om vi spelar på den högsta nivå vi har, så är vi ett riktigt bra lag och blir svåra att besegra. Fast då gäller det att alla är på topp och inga skador eller sjukdomar ställer till det.

Oskar går på handbollsgymnasiet i Alingsås och spelar till vardags i Alingsås HK. Både skola och klubb har sommarlov nu, vilket innebär att Oskar är hemma i Ulricehamn och får då också sköta träningen på egen hand.

– Det blir löpning och lite lyft med ganska lätta vikter på gymmet. Jag skall också följa med Alingsås till Partille cup nästa vecka men om jag kommer att spela någon match har jag inte bestämt än. Vore ju synd att bli skadad inför landskamperna.

Du tror alltså att du kan avstå spel när du är på plats i Göteborg?

– Kan nog bli svårt. Om jag beslutar mig för att inte spela utan bara vara med runt laget, så kanske jag måste lämna mina kläder och skor hemma.

Efter cupen så blir det samling i tre dagar på Bosön utanför Stockholm innan avresan till Utrecht och ungdoms–OS.

– Det här blir stort. Vi får bo i typ en OS–by och skall ha på oss speciella kläder som vi kommer att få inför resan. Det är en massa regler som vi måste följa men det kan det vara värt, för att få vara med här.

Målvakter:

Andreas Björkman-Myhr, Ystads IF.

Fredrik Landin, IK Sävehof

Vänstersexor:

Christoffer Bredolo, Hammarby IF.

Johan Dahlin, Ystads IF

Mittsexor:

Markus Sjöbrink, HK Drott

Oscar Hedvall, Alingsås HK

Högersexor:

Linus Andersson, Ystads IF

Niometer:

Lukas Nilsson, Ystads IF

Oliver Löfvenius, Alingsås HK

Felix Claar, Norrköpings HK

Mikael Mattsson, IK Bolton

Emil Hansson, Ystads IF

Anton Hallbäck, HK Aranäs

Herman Bosson, IFK Kristianstad

Adrian Brljevic, Lugi

Reserver:

Erik Pettersson, Örebro SK Ungdom

Fredrik Olsson, HK Eskil

Emil Hansson, IFK Kristianstad

Mattias Obermuller, IFK Skövde

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons