NIK-glädje efter derbyseger

En trasig klubba – så kan ett derby också avgöras. En ovan målskytt tog vara på chansen när den dök upp igår och Daniel Alexandersson slog in segermålet till Nittorp.
Nyheter • Publicerad 2 december 2011

– Jag skrek skott, skott med Nittorpsdialekt och antagligen hörde han mig, säger Nittorps tränare Anders Karlsson, som vanligtvis har ett uttal inspirerat av flera år i Södertälje.

Daniel Alexandersson gjorde som tränaren ville och fick se pucken dansa in bakom Patrick Bilan i UIF-målet i mitten av den sista perioden. Förspelet till derbyts avgörande mål var av det ovanliga slaget.

UIF:s Joni Kauppi skulle slå iväg en passning bara några meter framför eget mål då hans klubba gick sönder nere vid bladet. NIK:s David Andersson snappade upp pucken och serverade den till David Alexandersson som fick äran att slå in segermålet.

– Jag tänker inte be om ursäkt för det målet. Vi kunde ha avgjort på annat sätt också, säger NIK-tränaren Anders Karlsson.

Han tycker det är skönt med revansch från förra derbyt då Nittorp inte hade spelat ihop sitt lag ordentligt, enligt Karlsson.

Ulricehamn jagade en kvittering i matchens slutskede men eftersom Oskar Laurell drog på sig ett matchstraff i 58:e minuten blev det bara spel fem mot fem när Ulricehamn plockade ut Patrick Bilan ur sitt mål. UIF lyckades inte skapa några vassa målchanser under de två sista minuterna och NIK-spelarna höjde klubborna i segerglädje när slutsignalen ljöd.

Matchen började annars bra för UIF som gjorde mål på sitt första skott mot NIK-målet. Veteranen Jimmy Lund drog på sig en utvisning redan efter 20 sekunder och Daniel Elofsson i samarbete med Linus Drott producerade 0–1 enligt en offensiv som hämtat från instruktionsbokens kapitel över anfallsspel. Repliken från Nittorp kom efter fyra minuter och det var Viktor Gustavsson Spång som rakade in 1–1.

Efter kvitteringen ökade matchen tempo ytterligare och derbykänslan var påtaglig. Daniel Alexandersson och Emil Ivarsson kände lite väl ingående på varandra och det renderade i två respektive fyra minuter i utvisningsbåset för båda. Nittorp pressade på rejält under sitt spel i numerärt överläge och Patrick Bilan i UIF-målet fick visa klass. Det var fler tillfällen av närkampsspel och totalt blev det 16 utvisningsminuter under den inledande perioden. Tätt spel och hög intensitet var kännetecknande för de första 20 minuterna. Spelarna visade tydligt med sitt agerande att matchen var något mer än en vanlig serieomgång. Publiken bjöds på bra underhållning från båda sidor.

Om det var fullskalig satsning i första akten var det två tamare lag som visade upp sig i mellanronden. Det är troligen inte en period som någon av deltagarna kommer minnas som det främsta de presterat under en ishockeymatch.

Det var i den tredje perioden som avgörandet föll och det krävdes en trasig klubba för att skilja lagen åt såpass jämnt var kampen mellan lagen. Igår var det Nittorp som gick segrande ur derbydrabbningen.

NIK–UIF 2–1 (1–1,0–0,1–0)

Första perioden

Mål: 0–1 (1,14) Daniel Elofsson ass. Linus Drott, 1–1 (5,28) Viktor Gustavsson Spång ass. Jimmy Lund och Mattias Remstam.