Annons
Nyheter

Natursnö påverkar inte åkavgift

Avgift eller inte för att åka i längdspår med underlag av natursnö?
– Spåravgiften gäller rakt av, är det klara beskedet från Stefan Jalderyd, UIF skidor och Snösäkert.
Nyheter • Publicerad 24 januari 2010
Skidor - visst kostar det. I alla fall för spårkvalitet som den vid Lassalyckan i Ulricehamn.
Skidor - visst kostar det. I alla fall för spårkvalitet som den vid Lassalyckan i Ulricehamn.Foto: 

Åkavgifter för längdskidor infördes på många håll i landet i samband med att konstsnöanläggningar började växa fram. Avgiften blev ett sätt att finansiera kostnaderna för snötillverkning.

I Ulricehamn har det bland många motionärer varit en outtalad sanning att när det bara finns konstnö betalas åkavgift men när det finns natursnö, på till exempel milspåret eller på golfbanan, så är det fritt fram att skida gratis.

Annons

Det är en sanning som inte längre gäller. Snösäkert tar nu betalt för all längdskidåkning vid Lassalyckan.

– Att dra upp alla spår med god standard kräver mycket arbete. Det är lika mycket det som snön vi tar betalt för, säger Stefan Jalderyd, ordförande i UIF skidor och drivkraft i Snösäkert.

Det pågår just nu en utredning hos Sveriges kommuner och landsting gällande avgifter för skidåkning kontra allemansrätten. Stefan Jalderyd har sin bild klar.

– Allt pekar på att spårsystem som det vi har i Ulricehamn kommer betraktas som en anläggning. Av dem som utnyttjar en anläggning är det helt okej att ta betalt.

Finns det inte en konflikt i att en kommunanställd spårar på natursnö och Snösäkert, en organisation för konstsnötillverkning, tar ut åkavgift?

– Nej, jag tycker absolut inte det. Den kvalitet som vi erbjuder vid Lassalyckan är värd att betala för. Det finns andra skogar och andra spår i kommunen för dem som vill åka gratis. De som kommer till oss har inget emot att betala. Ekonomiskt är det en av våra bästa vintrar någonsin.

Att åka längdskidor vid Lassalyckan kostar i vinter:

Dagkort: 50 kronor

Veckokort: 250 kronor

Säsongskort: 700 kronor

Ungdomar under 16 år åker gratis.

Vid Hagatorpet i Tranemo tar men i vinter betalt av dem som åker på konstnöspåret. För de uppspårade spåren på natursnö tas ingen avgift.

– Det är en debatt om det här. Jag tror att även vi framöver kommer ta betalt för de spår vi preparerar. Det är ju ett arbete som ligger bakom, säger Bernt Sjögren i Tranemo IF.

Här finns det just nu gratis skidspår i Ulricehamns kommun:

Grönahög

Tvärred

Röshult

Marbäck

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons