Nyheter

Markus vill träna på hemmaplan

Det var drygt två månader sedan Markus Jönsson tränade ihop med Anton Järnberg. Igår var det dags för en omstart och till helgen siktar duon på rullskidtävling i Halmstad.
Nyheter • Publicerad 8 september 2011
Markus Jönsson hoppas på en del träningstimmar ihop med Hudiksvallsåkaren Anton Järnberg.
Markus Jönsson hoppas på en del träningstimmar ihop med Hudiksvallsåkaren Anton Järnberg.Foto: 

Det var ett så kallat lågintensivt träningspass som gällde i går förmiddag. Från Hössna tog sig Markus Jönsson och Anton Järnberg mot Timmele och vidare, till slut blev det ungefär tre och en halv mil som avverkades på rullskidorna. När farten inte är maximal går det bra för åkarna att prata en del under passet.

– Det är bra med sällskap under längre pass, det känns som tiden går fortare, säger Markus Jönsson.

I Tranemo skidklubb har Markus Jönsson bara sällskap av Erik Johansson som gjorde sin första säsong som senior förra året. För att få sparring under träningstimmarna är planen att köra en del ihop med Hudiksvallsåkaren Anton som bor i Ulricehamn sedan förra året. I slutet av månaden ska de båda tillsammans med Lars Ljung och landslagsåkaren Daniel Richardsson åka på ett fyra dagar långt träningsläger.

– Det blir nio stenhårda pass och är väldigt bra för mig eftersom de är mer vana vid mycket träning på kort tid än vad jag är, säger Markus.

Till skillnad från de senaste årens försäsonger har det inte blivit några rullskiduppdrag åt Sverige i världscupen för Jönsson i år. När uttagningarna ägde rum räckte han inte till.

– Det var mycket jobb för mig den perioden och jag hann helt enkelt inte träna.

Istället för tävlingar i Italien och Frankrike har Jönsson varit med på fler löptävlingar än vanligt.

– Jag har tider som är några sekunder bättre än tidigare på till exempel Kraftprovet. Det är väl inget jag har nytta av som skidåkare i vinter men eftersom jag inte tränat mer löpning än förut känns resultaten ändå bra.

Om en och en halv vecka står han på startlinjen i Kretsloppet, Borås, och han hoppas på en ny lagseger. Förra året var han med i UOK-laget som vann, i år representerar han andra färger då Arkmek är hans lag.

Markus går nu in i sin andra säsong som skidåkare och pappa. En kombination som hittills har fungerat oväntat bra.

– Min sambo Marie drar det tyngsta lasset men det hade vi pratat igenom innan och då klaffar det.

Ett starkt och fint minne hos Markus är hans seger i Ulricehamnsloppet i februari, dottern Mariell var på sin första skidtävling och då blev det seger för pappa.

Förra vintern var bästa tänkbara för en skidåkare och Markus behövde inte resa iväg för träning på snö. Han håller tummarna för en lika vit vinter i år.

– Jag vill inte vara borta länge från min dotter och hoppas kunna träna mycket på hemmaplan, säger han.

Höjdpunkt under förra säsongen

Elfteplatsen på Marcialonga är helt klart det som jag är mest nöjd med. Jag har en tiondeplats från Jizerská Padesátka sedan tidigare men tycker att placeringen i Italien är mer värd.

Två toppar under försäsongen

? Resultaten på löptävlingarna. Trots bara två pass löpning i veckan har jag gjort snabbare tider än förut.

? Segern på 12 timmars i Falkenberg. Låter kanske inte som någon rolig tävling på förhand, att vara ett lag som kör 12 timmar i sträck men det var riktigt kul. Vi var sex åkare och hann drygt 34 mil.

Säsongens främsta mål

Åka så många som möjligt av de sju lopp som ingår i Ski classic, Jizerska Padesatka, Marcialonga, König Ludwig Lauf, Tartu Maraton, Vasaloppet, Birkebeinerrennet, Norefjell. Vasaloppet betyder förstås som alltid lite mer.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.