Annons
Nyheter

Markus Jönsson – "underdogen"

Konkurrenterna i Ski Classics både har bättre träningsmöjligheter och mer personal vid sin sida. Men ulricehamnaren Markus Jönsson har sin plan klar och kämpar oförtrutet vidare.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2014
Markus Jönsson vågar inte tro på en upprepning av niondeplatsen från 2010. I år siktar han på topp 30 i Vasaloppet.
Markus Jönsson vågar inte tro på en upprepning av niondeplatsen från 2010. I år siktar han på topp 30 i Vasaloppet.Foto: Jonas Emtervall

Markus Jönsson representerar i år teamet Ski & Run i långloppscirkusen. Det innebär i princip att han och hans stallkamrat har en serviceman att dela på under tävlingar som Marcialonga och König Ludwig Lauf.

– Det är både han som vallar och som langar dricka. Det är klart att det är helt annorlunda i de större teamen. De har ju jättemånga som jobbar för dem. I Vasaloppet är det lite jämnare förutsättningar, eftersom jag kör för Tranemo IF och har bra stöttning från klubben, säger Markus Jönsson.

Annons

Dessutom skiljer sig ju som bekant Markus Jönssons val av bostadsort en hel del från konkurrenterna. När de flesta andra toppåkare bor där snön finns, har 32-åringen förblivit Ulricehamn trogen och får be en stilla bön att det finns brukbara konstsnöspår i närområdet.

– Man kämpar ju på därifrån man är. Jag ligger runt 30:e i Ski Classics och har ju åkt i från flera av åkarna i de stora teamen, sådana som är heltidsåkare, säger Markus Jönsson.

– Alternativet är ju att stanna kvar här i Sverige och tävla. Men jag har vunnit mycket långlopp i Sverige och det ger inte mig så mycket bättre förutsättningar, det hjälper liksom inte. Jag måste ut i Europa, som jag har gjort de senaste sju, åtta åren. Annars hade det känts som ett steg tillbaka. Och det vill jag inte, jag vill ju framåt.

Markus Jönsson är mitt i en femårsplan och bortom den vet han inte vad som väntar. Han kommer att vara 34 år då och för en långloppsåkare är det egentligen ingen ålder. Toppnamn som Anders Aukland och Jörgen Brink är båda i 40-årsåldern.

Du var nia i Vasaloppet för fyra år sedan. Vad krävs för en sådan placering i morgon?

– Den säsongen gjorde jag flera sådana lopp. Då var jag från nia, tia, 13:e och 14:e i de internationella långlopp jag körde. Jag åkte aningen vassare hemma i Sverige än vad jag gjort i år också. Det som krävs nu är att jag får en formtopp och gör ett väldigt bra lopp. Realistiskt är väl att komma topp 30.

Markus Jönsson

Ålder: 32

Klubb: Tranemo IF (kör för team Ski & Run ute i Europa)

Antal Vasalopp: Elva

Bästa placering: Nia (2010)

I fjol: 62:a

Målsättning i år: Topp 30

Vinnare: "Daniel Tynell har sett otroligt stark ut. Jon Kristian Dahl och Johan Kjölstad blir också farliga".

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons