Många guld vid DM hemma

En perfekt helg för skidåkning var det när UIF arrangerade DM. Flera i gulsvart dress blev också mästare i distriktet.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2010
Andreas Svensson firade 15 år under helgen. Han kunde också fira ytterligare ett DM-guld.Foto:
Andrea Ohlson växlar till Frida Sivermark i parstafetten. Duon tog ett av många hemmaguld vid DM i skidor.Foto: Leif Dahl
Olle Rapp.
Olle Rapp.Foto:
Johanna Johansson, en av Tranemos tre distriktsmästare.
Johanna Johansson, en av Tranemos tre distriktsmästare.Foto:

Det kom ungefär 250 åkare till DM-tävlingen, lite färre än när UIF arrangerade senast, för fyra år sedan.

På lördagen gällde individuell tävling i klassisk stil, från 0-8 år ända upp till H65. Flest deltagare fanns i ungdomsklasserna, men det fanns tillräckligt med folk även i vissa seniorklasser för att det skulle bli lite tävling av.

I H21 startade UIF:s Markus Jönsson sist av alla. Det blev en sekundstrid till att börja med, mellan Markus och Patrik Johansson från Skövde. Men på sista varvet åkte Markus ifrån Patrik och tog DM-tecknet med 15 sekunders marginal. 15 km verkar kanske lite för en långåkare som Markus, men det har en poäng.

? Det är bra att köra såna här tävlingar också, långloppen sliter mycket på kroppen, mer än man tror. I ett sånt här lopp får hjärtat jobba mycket, medan man inte sliter kroppen på samma sätt, säger Markus efter målgången.

UIF tog fler DM-tecken genom Olle Rapp i H9-10, Andreas Svensson i H16-16, Linda Sivermark i D17-18 samt Börje Enander i H55. Några av Tranemo IF:s åkare kunde också titulera sig distriktsmästare. Det var Johanna Johansson i D9-10, Eric Jansson i H11-12 samt Christian Olsson i H35.

Söndagens tävlingar handlade om parstafetter och längre distanser, nu i fristil. Flera av stafettloppen slutade med UIF:are som segrare. Guld till Felicia Järsenholt/Lina Nygren i D 10, Olle Rapp/Axel Berglund i H 10, Agnes Berglund/Stina Kannius i D 12, Ludvig och Axel Svenningsson i H 12 och Frida Sivermark och Andrea Ohlson i D 17-20. Markus Jönsson höll stilen från lördagens och vann även loppet över 30 km.

Arrangemanget flöt utan problem men dagen före tävlingen fick arrangörerna lite panik. Fel information hade gått ut på hemsidan. Lördagens starttid var en timme fel, 11.00 istället för avsedda 10.00.

? Vi hade starttiden 11.00 för fyra år sedan och det var väl det som satt i. Jag fick ringa runt till alla klubbar och försöka få dem att sprida det, säger tävlingsledaren Johan Falk.

Det fungerade också, sånär på ett fåtal åkare som kom lite för sent och därför fick en annan starttid. Men alla fick givetvis åka.