Annons
Nyheter

Magister Markus prisar vintern

Den här vintern kan Markus Jönsson jaga formen istället för snö.
– Förhållandena hemma gör att jag kan stressa av och motivera mig bättre, säger Jönsson inför Marcialonga i morgon.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2010
Snön på hemmaplan gör att Markus Jönsson kan lägga allt fokus på träningen i Ulricehamn. Det ska ge ett lyft i morgondagens Marcialonga.
Snön på hemmaplan gör att Markus Jönsson kan lägga allt fokus på träningen i Ulricehamn. Det ska ge ett lyft i morgondagens Marcialonga.Foto: 

Markus Jönsson är ute på ett av de sista träningspassen inför skidklassikern Marcialonga på söndag. Det är ett intervallpass med eleverna på skidgymnasiet. Snön vräker ned och det finns gott om preparerade spår att välja emellan.

För en hårdsatsande skidåkare är vinterns vinter rena drömmen.

Annons

– Nu behöver jag inte vara orolig eller stressad för hur jag ska genomföra träningen. Att kunna åka på alla spår vid Lassalyckan höjer verkligen träningsmotivationen, säger Jönsson.

I säsongens första riktiga värdemätare, Jizerska Padesatka för tre veckor sedan, slog Markus Jönsson till med personbästa. Han blev tia och var med i tätklungan ända in mot mål.

– Det var ett skönt kvitto att kunna gå med klungan och upp för den längsta stigningen var jag först. Jag hade riktigt bra skidor men formen var också bra, säger Jönsson.

Framgången i Tjeckien ger så klart motoivation för nästa stora begivenhet. Marcialonga i morgon.

– Det är fjärde gången jag åker och jag vet vad det handlar om. Åktiden är ganska lång så det gäller att orka hela vägen, säger Jönsson.

Det italienska loppet, det näst största långloppet i världen efter Vasaloppet, avslutas med en tre kilometer lång stigning. En brant sådan.

– Det är inte många som har fäste där. Då handlar det om att ha kraft kvar i armarna.

Går det att spara kraft till backen?

– Nej, egentligen inte. Jag är hellre med till backen och vet att jag gjort allt än att ha sparat mig tidigare i loppet och inte gett mig själv chansen att vara med täten in i mål.

Hur ska det kännas vid foten av backen på söndag?

Annons

– Det vore riktigt skönt att ha lite fäste kvar. Att känna att jag kan gå på lite.

Är det några elitåkare som vallar om?

– Nej, inte om det inte handlar om extrema förhållanden. Det får gå på vilja.

Vilja och armstyrka är det alltså som gäller. Just styrkan är något Markus Jönsson förbättrat.

– För ett år sedan började jag träna styrka på ett nytt sätt. Det känns som att det givit resultat, säger han.

Något som är välkommet i serpentinerna upp mot Cavalese.

Marcialonga är världens näst största långlopp efter Vasaloppet. Loppet har gått 35 gånger och är 70 km långt. Start går i Moena och loppet vänder i Canazei och passerar åter Moena på väg mot målgang i Cavalese i Val di Fiemme-dalen. Loppet avslutas med en tre kilometer tvärbrant stigning.

Oskar Svärd, Vålådalen, och UIF:arna Markus Jönsson och Dan Moberg är lokala åkare med toppambitioner.

SVT sänder Marcialonga. Från 10.05 på SVT play via datorn och ett sammandrag 12.05 i Vinterstudion.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons