Annons
Nyheter

Löpglädje i Tranemos egen klassiker

Strax före klockan nio på onsdagen gav sig 160 elever ut i Tranemoterrängen. 4,5 kilometer långa Ljungsnäsloppet var första delen i friskvårdssatsningen Tranemoklassikern.
Nyheter • Publicerad 18 september 2014
Femteklassarna ger sig i väg i Ljungsnäsloppet och det är full fart redan från start.
Femteklassarna ger sig i väg i Ljungsnäsloppet och det är full fart redan från start.Foto: Jonas Emtervall

Initiativtagaren och försteläraren på Tranängskolan årskurs 4–6, Katarina Bonander Andersson, var på förhand noga med att poängtera att klassikern inte är någon tävling.

Eleverna hade visserligen nummerlappar på sig, för att allt skulle kännas lite mer "på riktigt". Utmed banan fanns också en vätskekontroll, men någon tidtagning eller prisutdelning genomfördes inte.

Annons

Nu spelade det inte så stor roll. Många av eleverna hade förstås järnkoll på sina placeringar ändå.

– Det var roligt. Jag kom på femte plats bland fyrorna, säger Erik Wireklev nöjt efter målgång.

– Och jag kom fyra, hojtar någon i bakgrunden.

Fyrorna startade först, därefter femmorna och sist sexorna. Allra först i mål var Felix Sjögren i klass 4B. Till synes oberörd stod han sedan och mumsade på ett äpple när de andra deltagarna kämpade sig i mål.

Hugo Sjögren, Elias Alsteus och Gustav Ohlin i sexan gjorde som Bröderna Blomquist en gång gjorde i Vasaloppet – korsade mållinjen tillsammans.

– Vi bestämde det först i spurten, berättar Elias Alsteus.

Det var tydligt att Ljungsnäsloppet uppskattades av eleverna. Alla UT pratade med summerade det hela med uttryck i stil med "lite jobbigt, men väldigt kul".

Katarina Bonander Andersson var också nöjd med det hon såg. Hon har planerat Tranemoklassikern, som under läsåret också kommer att innehålla simning, längdskidor och cykel, ända sedan hon skickade in sin ansökan om att få bli förstelärare. Sedan 1 september är tjänsten hennes, så första aktiviteten kom nästan omedelbart.

– Jag har som uppdrag att utveckla elevhälsan och få eleverna att röra på sig lite mer under hela året. Inför Ljungsnäsloppet har eleverna fått lära sig lite om Lidingöloppet. Vi har även pratat om vad en bra frukost är, säger Katarina Bonander Andersson.

Nästa del i Tranemoklassikern blir simningen i december.

Annons

– Jag hade tänkt ha det utomhus först, men det får bli i simhallen på vintern istället. Sen kör vi skidorna i mars, precis som Vasaloppet, och så avslutar vi med cykel i vår, säger Katarina Bonander.

– Alla elever ska få uppleva känslan av att vara med i alla lopp. Det här är en grej för att må bra.

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons