Annons
Nyheter

Landslaget öppnade vallabilen

Dörren stod öppen för den som vill ta en titt i skidlandslagets vallalastbil igår.
– Det är bara på tävlingar som vi är hemliga av oss, säger Urban Nilsson, materialansvarig i landslaget.
Nyheter • Publicerad 28 oktober 2011
Urban Nilsson, materialansvarig i skidlandslaget, visade upp den blågula vallalastbilen i Ulricehamn igår.
Urban Nilsson, materialansvarig i skidlandslaget, visade upp den blågula vallalastbilen i Ulricehamn igår.Foto: Carina Carlzon
Ett av Hanna Falks skidpar.
Ett av Hanna Falks skidpar.Foto: Carina Carlzon

Ett svagt surr från ventilationsanläggningen längst bak i lastbilen hörs. På golvet ligger en grå sviktande matta och längs med väggarna är sex vallaställ fastmonterade och i vita lådor ligger oräkneligt antal vallor.

Under gårdagen stod den blågula omtalade vallalastbilen parkerad utanför Team sportia och de som ville få en inblick i hur det ser ut när Larry Poromaa och hans team gör i ordning Hanna Falks och övriga landslagsåkarnas skidor hade en fin möjlighet till det. Skidlandslagets materialansvarige Urban Nilsson var på plats och bland filtermasker, vallor och maskinborstar stod han beredd att svara på frågor om hur vallarna jobbar.

Annons

Den nuvarande lastbilen, som landslaget haft i fyra säsonger, är ännu inte fullastad. När det är som mest tryck under vintern trängs ungefär 500 par skidor i lastbilen och likt förskolebarn har varje åkare har sitt bestämda utrymme där hennes eller hans skidor ligger. För att ingen förväxling ska ske är dessutom varje par namnat och det står olika siffror som talar om när skidorna till exempel blivit slipade senast.

Den tolv meter långa lastbilen var den första i sitt slag när den presenterades år 2008.

– Vår arbetsmiljö har förbättrats avsevärt med lastbilen. Alla saker finns på plats och vi slipper bära material in och ut i olika vallabodar, säger Urban Nilsson.

Ytterligare en stor fördel är renare luft för vallarna. Var sjätte minut är det helt ny luft i vallautrymmet. Lastbilen är också utrustad med ett eget elverk, som gör hela ekipaget självförsörjande med el.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons