Annons
Nyheter

Kartmiss störde tiomilafesten

Ungdomens tiomila fick ett snöpligt avslut på grund av en kartmiss.
I övrigt fungerade helgens stora arrangemang i Grönahög bra.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2013
Tampereen Pyrintö från Tammerfors i Finland vann titeln Världens bästa ungdomsklubb genom att vara bäst totalt i de tre klasserna. FOTO: Max Sommerstein
Tampereen Pyrintö från Tammerfors i Finland vann titeln Världens bästa ungdomsklubb genom att vara bäst totalt i de tre klasserna. FOTO: Max SommersteinFoto: 
Storpublik. Runt 3 000 personer kom till Grönahög. FOTO: Henrik Erickson
Storpublik. Runt 3 000 personer kom till Grönahög. FOTO: Henrik EricksonFoto: 
Nattskiftet. Nästan 200 funktionärer från UOK och Tranan har jobbat med tävlingarna. Här en ögonblicksbild från natten då herrstafetten pågick.FOTO: Henrik Erickson
Nattskiftet. Nästan 200 funktionärer från UOK och Tranan har jobbat med tävlingarna. Här en ögonblicksbild från natten då herrstafetten pågick.FOTO: Henrik EricksonFoto: 
Lisa Johansson inledde på bästa vis för OK Tranan. Hon var trea i mål, hack i häl på Falköpings AIK som vann till slut.
Lisa Johansson inledde på bästa vis för OK Tranan. Hon var trea i mål, hack i häl på Falköpings AIK som vann till slut.Foto: Henrik Erickson

Den stora orienteringstävlingen Ungdomens tiomila avgjordes i helgen men i stället för tio så blev det nio sträckor som fick avgöra HD18-klassen.

Sju lag fick nämligen fel kartor till den sista växlingen och felet uppdagades inte förrän Helsingin Suunnistajat:s siste löpare kom tillbaka och man förstod att han hade en bana på 3,5 kilometer istället för den tänkta på 7,5 kilometer.

Annons

På varje karta ska ett startnummer tryckas och det är vid det momentet som buntarna har delats felaktigt.

Henrik Erickson är tävlingsledare för U10–mila 2013 och han säger att misstaget har begåtts på tryckeriet.

– Samtidigt har vi ju självklart ett ansvar som arrangörer. Vi skyller inte ifrån oss och lider av det som hänt. Vi kommer titta på andra alternativ för att kunna hantera tryckbiten själva nästa gång.

När misstaget var identifierat blev det överläggning hos tävlingsledningen där man tog beslut om att resultatet skulle gälla fram till och med sträcka 9 och alltså stryka den sista sträckan.

– När vi tog beslutet lämnades det in en protest, säger Henrik Erickson, men juryn hittade stöd i reglerna för beslutet och hur tråkigt det än var kände vi att vi ändå korade rätt segrare.

I övrigt har Henrik Ericksson bara hört positiva ordalag om arrangemanget och banorna ute i skogen.

– Det är ett jättearrangemang som UOK och Tranan har genomfört under tre dagar. Totalt gjordes 3 800 starter under helgen och runt 3 000 personer har varit på plats i Grönahög. Att få all logistik med mat, toaletter, camping och vatten att fungera kräver mycket jobb och på den fronten har vi klarat det prickfritt, säger Henrik Erickson i UOK.

På den lokala fronten var det OK Tranan som höll sig i framkanten och slutade på 11:e plats i klassen D18. Kanske något sämre än de högt uppskruvade förväntningarna.

I HD18 var klubben dessutom i ledning efter första sträckan när Anton Nilsson vann spurten mot Jonathan Karlsson, OK Tisaren.

– Jag fick slita hårt för det här. Efter en miss i början har jag verkligen jagat för att komma ifatt, säger Anton Nilsson som var obeveklig i klungspurten där flera lag gjorde upp om den åtråvärda förstasträckssegern.

– Det har varit mitt mål i tre år att vara först in på den här sträckan och när jag nu verkligen hade chansen så var det inget alternativ att jag inte skulle spurta hem det.

Max Sommerstein
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons