Annons
Nyheter

"Känslorna kommer som en berg- och dalbana"

Pia Sundhage och hennes USA var bara minuter ifrån ett VM-guld. Istället blev det förlust på straffar och besvikelsen efteråt var stor.
– På den här nivån är det små marginaler, säger hon.
Nyheter • Publicerad 19 juli 2011
Pia Sundhage var aktiv och gjorde vad hon kunde från sidlinjen.
Pia Sundhage var aktiv och gjorde vad hon kunde från sidlinjen.Foto: Marcio Jose Sanchez

När Abby Wambach nickade in 2-1 för sitt USA i förlängningen pekade det mesta mot att Pia Sundhage skulle få sitt efterlängtade VM-guld. Men de kvicka japanskorna ville annat. De vände matchen och vann sedan på straffar.

– Det kommer att tid att komma över det här. Känslorna kommer som en berg- och dalbana. När det är som jävligast tänker jag på hur bra vi spelade. Det lindrar både hjärna och hjärta, säger hon.

Annons

Att Pia Sundhage var besviken stod helt klart. Och visst sved det lite extra att USA brände sina tre första straffar.

– Visst är det surt men det är inget att göra åt. Det är små marginaler och gambling. Japan var mycket bra sett över hela mästerskapet.

Trots att förlusten var tung kunde förbundskaptenen konstatera att hennes USA hade bjudit på högklassig fotboll under den dramatiska finalen, Japan likaså.

– Ovanligt att det blir så positiv fotboll i matcher som gäller så mycket. Båda lagen ska ha beröm för det. Med tanke på att vi spelade en sådan fantastisk final så kommer jag att överleva.

– Det som kan konstateras är att Japan och Frankrike, lag med tekniskt skickliga fotbollsspelare har kommit långt och det är bra för fotbollens framtid.

Med en tillbakablick på finalen är frågan om något hade kunnats göras annorlunda från sidlinjen. Svaret på den frågan var nej.

– Tittar jag tillbaka på coachningen så gjorde vi vad vi kunde. Vi körde en lite annorlunda startelva som jag tyckte fungerade bra.

Spelet, passningstempot, det kompakta försvarsspelet och kantspelet i finalen lovar gott inför framtiden tycker Pia Sundhage.

– Sen finns det saker vi måste jobba på nu. Det gäller attityden som man måste ha för att komma tillbaka när man är nere för räkning.

Vad gäller härnäst för Pia Sundhage?

– Jag ska vila upp mig. Sen ska jag tillbaka och kolla på ligaspel och börja förbereda inför OS-kvalet.

Labrini Stavrekas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons