Annons
Nyheter

JSM-guld till Hanna

Segheten och nervositeten försvann och istället kom guldkänslan.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2009
Foto: Arkivfoto

När Hanna Falk började bli så där ordentligt trött som skidåkare gärna blir när de tar ut sig ordentligt, så hörde hon pappa Johan vråla: – Du går för guld!

– Då försvann tröttheten och jag fick orken tillbaka, säger Hanna Falk efter att hon tagit sitt fjärde JSM-guld i karriären.

Annons

Uppladdningen inför JSM-tävlingarna i Boden blev inte de mest optimala. Eller kanske ändå?

– Efter jag åkte Tjejvasan så blev jag sjuk och fick ta det lugnt i en vecka. Det gjorde att jag blev ordentligt motiverad när jag kom igång med träningen igen, så egentligen var det kanske ingen nackdel att jag höll upp.

Den inledande distansen på årets JSM var fem kilometer klassisk åkning med intervallstart och inför start så fanns det en viss seghet i kroppen på Hanna. Dessutom var starten förlagd till eftermiddagen, vilket innebar ännu längre tid att tänka innan det var tävlingsdags.

– Det brukar gå som bäst när jag känner mig lite seg så jag visste ju att det kunde bli åka av. Men visst var det lite nervöst och spänt innan det äntligen blev start men så fort jag var igång så lossnade det, säger Hanna.

Banan innehöll två tuffa backar och Hanna fick jobba för sin placering. De på förhand svåraste konkurrenterna hade hon före sig i spåret och de tider hon fick av ledarna utefter spåret berättade att hon var i ledning. Liksom då pappas moralhöjande besked en bit från mål.

– Jag vågade ju inte tro på segern helt och hållet innan alla var i mål men visst kände jag att jag gjort ett bra lopp, säger Hanna.

21 sekunder före tvåan och juniorlandslagskollegan Emma Wikén är kanske inte utklassning men i alla fall en ordentlig segermarginal över fem kilometers åkning. När det då dessutom är i klassisk åkning så borde det betyda att vallningen var perfekt för Hannas del.

– I fristil är det bara att ta skidorna och åka. Men det blir ju ett moment till när det är klassisk åkning i och med att man måste ha fästvalla. Men han fick till det jättebra i dag, berömmer Hanna.

Och "han" är förstås pappa Johan.

I dag är det sprint och Hannas guldaptit har inte minskat på grund av distansguldet.

Annons

– Innan tävlingarna började så var sprint den tävling som jag hade störst förhoppningar inför. Det här var första distanstävlingen jag vunnit den här säsongen, men jag har ju vetat att jag haft kapaciteten i mig men inte fått ut den tidigare. Men några problem att ladda om inför sprinten kommer jag inte att ha, säger Hanna innan det blir dags att fira segern.

Inga större utsvävningar dock med tanke på dagens tävling.

– Det blir tårta, ropar Emilie Cedervärn.

– Gott, säger SM-medaljören Hanna.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons