Annons

Jonas Emtervall: Jonas Emtervall: Nittorp tillbaka där klubben hör hemma

Nittorp är tillbaka där klubben hör hemma – i ishockeyns division 2. Jag ska vara helt ärlig och erkänna att jag inte trodde på det här, vare sig inför säsongen eller innan kvalspelet satte igång.
Jonas EmtervallSkicka e-post
ishockey • Publicerad 19 mars 2019 • Uppdaterad 25 mars 2019
Jonas Emtervall
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nittorp hör ur en massa aspekter hemma i hockeytvåan, skriver UT:s Jonas Emtervall.
Nittorp hör ur en massa aspekter hemma i hockeytvåan, skriver UT:s Jonas Emtervall.Foto: Jonas Emtervall

Våren 2012 spelade sig Nittorp upp i division 1. Innan den här söndagen var det sista gången en säsong fick avslutas med riktiga glädjescener i den slitna men samtidigt unika och gemytliga ishallen.

Hockeytrean har känts som en ovärdig plats för NIK de senaste tre säsongerna. Inte på grund av klubbens storlek och verkligen inte med tanke byns invånarantal. Däremot sett till traditionerna, historiken, drömmarna, stoltheten och – inte minst – de oerhörda eldsjälar som fortfarande finns i föreningen.

Annons

Mats Claesson är en av dem. Sist han tränade A-laget var just under division 1-sejouren, som tog slut i ett kvalspel våren 2014.

Den säsongen var truppens sammansättning mer parodisk än idealisk. Ett Nittorp som hade få egna spelare som höll måttet i division 1 och en betydligt tunnare plånbok än i princip samtliga konkurrenter, fick bygga ett lag till största delen bestående av spelare som precis vuxit ur eller var på väg att växa ur juniorlagen hos diverse elitklubbar runt om i Götaland. Många av dem gjorde bara ett fåtal insatser i NIK-tröjan och det var nya namn i laguppställningen var och varannan match.

Åldersprofilen är faktiskt snarlik i dag. Men en skillnad är tydlig. De juniorer eller unga seniorer som svettas och blöder för Nittorp i dag har fostrats i klubben eller finns där för att de själva verkligen vill det.

”Jag har tidigare varit kritisk till bristen på kontinuitet i Nittorp. Men den detaljen har klubben verkligen rättat till nu – både på ledar- och spelarfronten”

Tim Wretmo är ett exempel på det senare. Han har HV71 som moderklubb, men sa efter kvalsegern mot Hovås utan minsta tvekan att Nittorp är den bästa klubb han har varit i.

Men åter till Mats Claesson. Han var under sin frånvaro från A-laget inte frånkopplad från hockeyn och föreningen i sitt hjärta. Nej, då var han juniortränare – en överkvalificerad sådan, får man lov att säga – till många av de spelare som utgör stommen i A-laget i dag. Ett idealiskt upplägg med facit i hand.

Jag har tidigare varit kritisk till bristen på kontinuitet i Nittorp. Men den detaljen har klubben verkligen rättat till nu – både på ledar- och spelarfronten.

Och apropå kontinuitet var det så klart passande att klubbens kanske främste kulturbärare och bäste spelare genom tiderna gjorde comeback i den avgörande kvalmatchen – 44 år gammal.

Om det blir något spel för Mattias Remstam i tvåan nästa säsong återstår att se, men jag vågar inte utesluta det. Helt klart är i alla fall att klubbens återkomst till regionens högsta serie är välkommen – inte minst av övriga klubbar i närområdet.

UIF hoppas så klart att Nittorp hamnar i A-serien så att minst två derbyn kan räknas in kommande vinter. Det är också det troliga scenariot, eftersom Nittorp och Hisingen slagit ut Hovås och Tibro, som båda spelade i A-serien förra säsongen.

Om Borås misslyckas i kvalet till division 1 kan hockeytvåan södra A bli riktigt derbytät nästa säsong. Det vore förstås väldigt roligt ur sportslig och publikmässig synvinkel. Men om vi lägger klubbhalsdukarna åt sidan en liten stund, kan vi nog enas om att det bästa för ishockeyns utveckling i vårt område vore om även BHC:s kval slutar med jubel.

Borås är Sjuhärads klart största klubb och kan A-laget etablera sig i hockeyettan spiller det över även på UIF och Nittorp.

Annons
Annons
Annons
Annons