Annons

Jonas Emtervall: Jonas Emtervall: Ett perfekt slut på flera sätt

När Tommy Bohman nickade in segermålet var det ett perfekt slut på premiären för honom och Dalstorp. Det blev även ett fint sista fototillfälle för mig som sportansvarig på Ulricehamns Tidning.
Jonas EmtervallSkicka e-post
fotboll • Publicerad 16 juni 2020
Jonas Emtervall
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tommy Bohman avgör Dalstorps premiär i slutminuterna och får hyllningar UT:s Jonas Emtervall.
Tommy Bohman avgör Dalstorps premiär i slutminuterna och får hyllningar UT:s Jonas Emtervall.Foto: Jonas Emtervall

Jag trodde att jag hade sett det mesta av vad Ulricehamns och Tranemos idrottsliv har att erbjuda

Men ett godkänt mål från Tommy Bohman hade jag aldrig tidigare fått bevittna. Hans senaste fullträff kom ett par år innan jag stämplade in på UT-sporten i november 2013.

Annons

Han är imponerande på många sätt, den 37-årige mittbacken. För drygt fyra år sedan bröt han benet i en träningsmatch mot Åsarp-Trädet. Många fotbollsspelare som med råge passerat 30-strecket hade i det läget gett upp och förklarat karriären för avslutad.

”Förutom den otippade målskytten, var det på många sätt en klassisk Dalstorps IF-seger de få som spritt ut sig inne på Dalshov eller på kullarna runt omkring fick se i söndags.”
Jonas Emtervall, krönikör

Men inte ”Boda”. Det tog ett och ett halvt år att komma tillbaka i spel, men sedan hösten 2017 har han startat i mittförsvaret i merparten av Dalstorps division 2-matcher.

Han är en mittback av den gamla hederliga typen. Tuff i närkamperna, stark på huvudet och inte rädd för att dynga iväg en och annan långboll. Och att sluta inför den här säsongen fanns inte på kartan.

– Jag mår hur bra som helst. Har inga problem alls, konstaterade han glatt efter premiären.

Förutom den otippade målskytten, var det på många sätt en klassisk Dalstorps IF-seger de få som spritt ut sig inne på Dalshov eller på kullarna runt omkring fick se i söndags.

Inte alla gånger glimrande spelmässigt, men hårt arbete i 90 minuter plus tillägg och en förmåga att hitta ett sätt att vinna. Detta var ett adelsmärke för Dalstorp de tidiga åren i division 2 och första året med Morgan Örn och Robert Björk som tränare 2017. De två senaste åren har laget spelat en mer passningsorienterad och offensiv fotboll, men har inte varit riktigt samma urkraft för motståndarna att stå emot.

Hur långt det räcker i år återstår att se. Men när Dalstorpsspelarna sätter sig på bussen mot Asarum på torsdag gör de det med tre poäng på kontot och vetskapen att en seger även i andra omgången ger ett lysande läge att vara med och tampas i toppen i höst.

Även UIFK krigade sig till en seger i premiären. Självklart oerhört viktigt för division 3-nykomlingen att få vinna direkt och starkt med tanke på det tidiga underläget.

Mycket var sig likt även om det var ont om publik. Försvarsgeneralen Adam Bengtsson hördes tydligare i UT:s och BT:s gemensamma livesändning än någon skrikig mittback gjort under de de inledande publikfria omgångarna i Bundesliga. Anfallsduon Daniel Helin och Kristoffer Johansson var i vanlig ordning sylvass. Att båda fick näta var förstås utmärkt, även om skyttekung Johanssons utvisning och avstängning kanske dämpade segerglädjen en aning.

Nittorp fick däremot en nattsvart start mot Bergdalen, som var smartare och spetsigare än hemmalaget på Åsavallen.

Annons

Framför allt läckte det rejält i Nittorps mittförsvar. Nu är inte alla motståndaranfallare i serien lika vassa som Izabella Berglund och Stina Jensen, men vore jag NIK-tränaren Ingrid Lundkvist skulle jag ändå överväga att flytta in Elin Hultin som mittback i nästa match. Hennes tuffhet och snabbhet hade varit till ännu större nytta där än ute till vänster.

För egen del var det riktigt kul att få avsluta tiden på UT-sporten med liveidrott, efter drygt tre månader utan den varan. Även om jag inte såg någon match från avspark till slutsignal, var det härligt att få uppleva både snedsparkar och sena matchavgöranden på tre av de idrottsplatser jag spenderat mest tid under de här dryga sex åren.

Nu tar Jakob Romeborn över sportansvaret över sommaren och när han återgår till lärarstudierna i slutet av augusti, har vi förhoppningsvis min ersättare på plats.

Själv tackar jag alla lokala idrottare som berikat mina kvällar och helger de senaste åren – och Tommy ”Boda” Bohman för grädden på moset-slutet.

Annons
Annons
Annons
Annons