Annons

Jonas Emtervall: Jonas Emtervall: Besked i kväll – Springer Rohdén in i VM-truppen?

Marcus Rohdén var i söndags väldigt nära att skjuta Crotone mot nytt serie A-kontrakt. I kväll får vi veta om att han finns med i Janne Anderssons VM-trupp. Gör han inte det kommer han att ha varit ytterst nära även där.
Jonas EmtervallSkicka e-post
fotboll • Publicerad 15 maj 2018 • Uppdaterad 16 maj 2018
Jonas Emtervall
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Mötet med Lazio hade hunnit in i 68:e minuten när Crotone kom i en flygande kontring. Marcus Rohdén fick en perfekt passning snett-inåt-bakåt och mötte med en distinkt vänsterbredsida. Med målvakten och en försvarare mellan sig och målet hade han inte jättemycket att sikta på. Men han hittade luckan precis vid stolpen. Problemet var att det stod ytterligare en försvarare där, och fick ut en fot på mållinjen.

I stället för 3–1 till Crotone kunde Lazio mobilisera och göra 2–2 sex minuter från full tid. De två tappade poängen innebär att Crotone ligger riktigt skrynkligt till inför slutomgången och lär behöva minst en poäng borta mot ligatvåan Napoli för att klara kontraktet.

Annons

Frågan är om i Knätte uppvuxna och i Hössna IF fotbollsfostrade Marcus Rohdén åker till Neapelfortet San Paolo boostad av en plats i den svenska VM-truppen.

Det är lätt att bli lokalpatriotisk i ett sådant här läge. VM-sommaren blir ju så mycket roligare och spännande rent jobbmässigt om vi får med en representant från bygden när Sverige ska VM-spela för första gången på tolv år. Plötsligt blir det befogat även för en strikt lokal tidning som UT att bevaka händelserna inför och under Rysslandsäventyret. Allt i så fall tack vare en 27-årig mittfältare med osedvanligt god löpförmåga.

Men där är vi inte än. Jag kan faktiskt inte riktigt bestämma mig för om jag tror eller inte tror att Marcus Rohdéns namn finns med när Janne Andersson läser högt från projektorduken i kväll.

För mig är det fifty-fifty. Och eftersom de flesta andra verkar luta åt att det är troligare att Rohdén inte finns med, är det kanske där min lätt lokalpatriotiska utgångspunkt kommer in i bilden.

Men jag vet åtminstone en sak som talar starkt för Crotonespelaren. Janne Andersson och assistenten Peter Wettergren litar starkt på honom i kritiska lägen.

Marcus Rohdén fanns bara på planen i två matcher i kvalet till VM. Men det var inte vilka matcher som helst, utan de två enskilt viktigaste.

Första gången var mot Nederländerna hemma. Zlatan var borta, Janne Andersson ny och Sverige ställdes mot en på pappret starkare motståndare.

Andra gången var mot Italien borta. Visserligen bara i ett inhopp på slutet, men när Sverige var piskat att hålla emot anstormningen och absolut inte fick släppa in ett mål, var det Marcus Rohdén som ombads värma upp, dra av sig överdragskläderna och göra det han gör varje vecka i Crotone. Stå rätt. Spring. Riv och slit utav bara fan.

I VM kommer vi allt som oftast att ställas mot spelmässigt starkare motståndare. Truppens åttonde och sista mittfältare – det är rimligen den platsen Rohdén slåss om med Ken Sema, Jiloan Hamad och kanske några till – kommer sannolikt inte att starta några matcher i VM.

Men jag vet ju vem jag skulle kasta in om Sverige har 1–1 mot Tyskland eller 1–0 mot Mexiko och hänger mot repen under slutkvarten.

Det finns en chans att Janne Andersson tänker likadant.

Annons
Annons
Annons
Annons