Annons
Nyheter

Jespers hjärta slår ett extra slag för barnen i Kenya

Två år i Tanzania lämnade starka avtryck. Så starka att Jesper Thuresson för fjärde året i rad anordnar en välgörenhetstävling i golf för att hjälpa barn i Kenya.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2011
Jesper Thuresson är ganska avslappnad inför årets upplaga av Mama Zebra Charity-golfen.
Jesper Thuresson är ganska avslappnad inför årets upplaga av Mama Zebra Charity-golfen.Foto: Labrini Stavrekas
Foto: Labrini Stavrekas

– Att människor som någon gång spenderat tid i Afrika känner så starkt är ingen tillfällighet. Det är inget konstigt med det, bara normalt. Man blir överväldigad.

Orden kommer från Jesper Thuresson. Han är en av alla de människor som lämnat Afrika full av upplevelser, insikter och intryck. Jesper bodde två år i Tanzania. De åren berörde honom djupt. Och de starka känslorna för kontinenten har levt kvar.

Annons

– De har det så mycket sämre ställt, och rivaliteten mellan olika stammar är så stor. Det är en sådan kontrast mot hur vi har det.

När vistelsen i Tanzania var slut och det var dags att åka till Sverige igen hade Jesper med sig trädgårdsmöbler hem. De hade snickrats ihop nere i Afrika och skulle sedan säljas på hemmaplan. Det var i den vevan han kom i kontakt med hjälporganisationen Mama Zebra, en organisation som hjälper skolbarn i Kenya.

– Sven Zetterlund och Linda Rasmussens respektive förolyckades i Afrika ungefär samtidigt. Det är de som ligger bakom fonden. De ville ha möbler till sitt Afrikahus som ligger utanför Varberg och bestämde sig då för att köpa inredning av mig.

När Jesper hade kommit i kontakt med Sven och Linda bestämde han sig för att hjälpa till på något sätt. Frågan var bara hur.

– Golfen ligger mig varmt om hjärtat och jag tänkte att man kunde ha någon välgörenhetstävling.

Sagt och gjort. Mama Zebra Golf Charity bildades och första tävlingen hölls 2008.

– Jag trodde inte att det skulle gå så bra som det har gjort faktiskt.

Ja, bra har det minst sagt gått. På tre år har Jespers idé resulterat i 430 000 kronor. Pengarna har gått till massajbarn i Talek Primary School, en skola som ligger i Kenya. Och de har verkligen kommit till användning. Bland annat har sex nya klassrum och en läkarstation byggts. När den fjärde upplagan är igång nästa lördag uppe på Ulricehamns golfklubb hoppas Jesper få in runt 170 000 kronor.

– Gensvaret hittills har varit stort men exakt hur många par som kommer att delta vet vi inte än. Vi hoppas på runt 100. Det är så mycket mer än bara golf under dagen. Dagen kommer att avslutas med lite kalas för att binda ihop det hela. Egentligen är det mer ett event än en tävling där jag vill att fokus ska ligga på Afrika.

Att eventet är populärt råder det som sagt ingen tvekan om. Och det krävs en hel del människor för att ro det hela i land. Nu har Jesper och de andra samlat på sig lite rutin vilket såklart underlättar. Vid hans sida kommer bland annat vännen och klubbchefen Henrik Karlsson att finnas.

Annons

– Man kan säga att Jesper är kalaset och jag är tävlingen. Det surras om detta långt i förväg och det är den största snackisen på året, säger Karlsson.

– Jag kan ingenting om regler och sånt. Jag tycker bara det är skoj att spela så det känns skönt att Henrik har koll på det andra. Klubben ställer upp till 100 procent.

Om man nu är sugen på att vara med att spela gäller det att passa på antingen på lördag eller nästa år. Sedan är Mama Zebra-golfen historia.

– Jag tror att fem år är lagom. Det gäller att sluta när man är på topp. Denna form försvinner då men efter det får vi se vad som händer.

På något sätt kommer välgörenhetsarbetet fortsätta för Jespers del. Hans hjärta slår som sagt extra hårt för Afrika och han kommer göra allt för att bidra på något sätt.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons