Annons
Nyheter

Jacob Jonstoij trivs på O-ringen

Han har inte orienterat speciellt länge. Det hindrar inte UOK:s Jacob Jonstoij från att prestera fina etapper på O-ringen.
– Det har gått ganska bra, säger han.
Nyheter • Publicerad 28 juli 2011
Jacob Jonstoij med systrarna Sara, 18 år, och Ylva, 16 år. De är också på plats och tävlar.
Jacob Jonstoij med systrarna Sara, 18 år, och Ylva, 16 år. De är också på plats och tävlar.Foto: Magnus Grahn

Jacob Jonstoij, 13 år, började med orientering för lite mer än ett år sedan. Någon vidare rutin från O-ringen har han inte. Den gnutta rutin som ändå finns kommer från förra året. Då deltog han på tvådagars i Örebro.

– Det här är mitt första femdagars och jag är lite ny på det här med orientering. Det gör att jag är lite slarvig och jag är inte så bra på detaljer, säger Jacob.

Annons

Men detaljerna slipades strax efter skolavslutningen. Då var Jacob med på något som kallas för O-Camp. Där lärde han sig läsa kartan bättre.

– Jag lärde mig jättemycket där.

De lärdomarna har han bevisligen tagit med sig. Jacob som tävlar i klassen U4 ligger nämligen på en niondeplats i sammandraget efter tre etapper. Men visst var det nervigt innan det var dags för första etappen.

– Då var jag pirrig och småbra. Jag visste inte hur svår min klass skulle vara. Nu vet jag att det är lagom motstånd.

Jacob bommade två gånger under loppet.

– Jag kollade fel på sifferkoden. Det var slarvigt. Då var jag besviken men det var bara till att fortsätta och göra bättre ifrån mig.

Missarna gjorde att han hamnade på en 12:e plats. Något bättre gick det under måndagens lopp. Då kom han åtta.

– Det var helt klart den bästa av de tre. Den är jag extra nöjd med för då stämde det mesta. Men i dag (läs igår) var jag trött o benen och hade ont i benhinnorna. Jag var lite seg efter vilodagen vi hade i tisdags.

Etapp tre var svår tyckte Jacob. Det var buskigt, stenigt och mycket detaljer. Vad som väntar resten av veckan vet han inte. En sak är säker iallafall.

– Att vara ute i skogen och letar efter kontroller är en härlig känsla. Och det är kul att hela familjen är med och springer här uppe.

Annons

– Nu ska jag göra så bra ifrån mig som jag bara kan och kämpa hela vägen. Hamnar jag bland de tio bästa skulle det vara riktigt roligt.

Än så länge ligger Jacob bra till men visst hinner han med en massa andra saker under O-ringen också?

– Vi åker och badar, chillar och spelar fotboll. Jag spelar med pappa.

Vem som är bäst på att lira fotboll råder det ingen tvekan om.

– Jag är bäst!

Den inställningen kan räcka långt.

Labrini Stavrekas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons