Annons

Högerbacken är viktigast för Dalstorp

Jesper Hallqvist är grym i målet, Andreas Dahlqvist nyttig på mittfältet och Erik Axengren ett ständigt hot i offensiven. Ändå skulle jag vilja hävda att 20-årige högerbacken Benjamin Larsson är Dalstorps viktigaste spelare.
Publicerad 27 maj 2017
Foto: Jonas Emtervall
Foto: Jonas Emtervall

När Dalstorp tog klivet upp och spelade de första säsongerna i division 2 gjorde man det med en startelva som till nio eller tio elftedelar bestod av egna produkter.

Sedan dess har kulturbärare som Anders Johansson, Stefan Bohman, Jimmy Arnesson och David Kjellén försvunnit av olika skäl. Ersättarna har visserligen i första hand kommit från närområdet, vilket är lovvärt och dessutom bra för hela bygdens fotboll, men samtidigt har Dalstorpsprofilen på laget minskat.

Annons

Christian Magnusson, Björn Arnesson och Johan Einarsson, alla födda 1990, har varit etablerade i laget i många år, men i kullarna under dem har ingen lyckats göra det samma.

Innan Benjamin Larsson gjorde det. 19-åringen fick börja känna på hetluften för två år sedan och var undantaget en skadeperiod i princip ordinarie i fjol. I år är min känsla att han är ett tidigt namn i Morgan Örn och Robert Björks startelva.

Örn och Björk spelade båda i Grimsås när kabelgänget var det givna förstalaget i bygden. Men från att tidigare ha producerat många egna spelare av division 2-kvalitet, blev Robert Björk, född 1975, en av de sista. Grimsås lag bestod under de sista åren i tvåan istället uteslutande av spelare som var fostrade i andra klubbar – inte minst i Dalstorp.

Dalstorp har det visserligen bättre förspänt på ungdoms- och juniorsidan än Grimsås hade, men ska man undvika grannklubbens öde är det viktigt att Dif regelbundet producerar egna spelare för den nivå A-laget spelar på.

Benjamin Larsson är ett lysande exempel på att man kan nå långt med en enorm träningsvilja och kärlek till fotbollen. Min kollega Anette Westerlund bor granne med honom i Dalstorp och berättade i en UT-artikel för ett par år sedan om grabbens ohyggliga träningsflit. Utöver träningarna med laget, har han gått på fotbollsgymnasiet, tränat extra på gymmet och nött skott och mottagningar kväll ut och kväll in hemma i villaträdgården.

Resultatet ser man i spelet. Mot Halmia i onsdags såg det ut som om Benjamin Larsson gjort tio säsonger i division 2. I själva verket kan han spela i minst tio år till på den nivån eller till och med högre upp.

För yngre fotbollskillar i Dalstorps verksamhet borde högerbacken vara en stor källa till inspiration. ”Kan han så kan jag”.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons