Annons
Nyheter
bordtennis När UIF spelar elitseriekval mot Råcksta och Ås den 24 april blir det med en ungdomsspelare i laget. En väntad regeländring gör att UIF tvekar inför fortsatt elitseriespel.
Nyheter • Publicerad 12 april 2010

I helgen blev det klart vilka lag som Ulricehamns IF möter i kvalet till elitserien den 24 april. Råcksta från norra Stockholm och Ås från Östersund kommer till Ulricehamn.

Där får de möta ett UIF-lag utan Jeanette Lindberg, Emma Väyrynen och Hanna Nyberg. Lagets tre förstärkningar inför årets säsong är utomlands och spelar turnering.

Annons

– Det är en lite konstig planering kan man tycka men vi har valt att inte strida för att få hem dem eller att flytta kvalmatchen. Vi kommer spela med Linnea Larsson, Sara Lundin och en av Ida Andersson och Sandra Öberg, säger UIF:s Arne Larsson.

Att UIF inte gör allt som står i deras makt för att få spela elitserien även nästa år kan kanske tyckas lite märkligt. Arne Larsson och övriga i UIF bordtennis har dock hamnat i en svår situation. Ett läge där man inte vet om man vill spela på högsta nivån längre.

– Det finns ett förslag till bordtennisens förbundsmöte att det ska bli tre spelare i varje lag istället för fyra i damernas elitserie nästa år. Ett sådant beslut skulle göra det helt omöjligt för lag som oss att hävda oss. Då skulle det bli ännu viktigare med en stark förstaspelare, en importerad sådan, säger Arne Larsson.

När samtidigt Linnea Larsson och Sara Lundin tvekar lite kring hur de ska satsa framöver ställs saken på sin spets för UIF. Att satsa mycket pengar på ett lag helt utan lokal förankring känns inte rätt, anser ledarna i föreningen.

– Vi är i en lite märklig situation. Linnea och Sara ska kämpa för att hålla oss kvar i elitserien men om vi blir kvar och ska satsa på att hävda oss där med ett tremannalag får Sara och Linnea knappast en plats. Blir förbundsmötets beslut sådant så lutar det åt att vi spelar division ett och satsar helt på våra egna unga spelare där, säger Arne Larsson.

Ytterligare en faktor i vågskålen för UIF är att det nu är nya skatteregler för utländska idrottare i Sverige. Något som skulle göra en värvning från till exempel Kina betydligt dyrare vad gäller arbetsgivaravgifter och andra kringavgifter.

Om läget förefaller något oklart så är Arne Larsson i alla fall glasklar på en punkt.

– Oavsett vad beslutet sedan blir så ska vi göra allt vi kan för att vinna kvalet. Tjejerna vill visa att vi kan klara oss kvar med egen kraft.

? En arbetsgrupp inom svensk bordtennis, med de största elitföreningarna representerade, har kommit med ett förslag att damlagen i elitserien ska bestå av tre spelare istället för fyra. Det för att spetsa elitserien för damer. Svenska bordtennisförbundets styrelse har sagt ja till förändringen och föreslår att beslutet tas på förbundsmötet 25 april.

? Elitföreningen Storfors BTK har lämnat en motion att styrelsen regelförslag ogillas. De, precis som flera mindre elitföreningar, vill ha kvar fyra spelare för att behålla bredden i svensk bordtennis.

? Dagen före förbundsmötesbeslutet spelar UIF elitseriekval mot Råcksta och Ås.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons