Annons
Nyheter

Hanna vill hitta glädjen

Hanna Falk skall ta ett steg i taget för att hitta tillbaka till skidåkningen.
– Det viktigaste är nu att hitta glädjen igen.
Nyheter • Publicerad 26 december 2011
Det är en positiv Hanna Falk som nu skall plocka fram kapaciteten hon vet finns.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det där med vit jul hemma i Ulricehamn blev det inte riktigt fullt ut för Hanna Falk. Egentligen ingen alls. Men det kanske inte spelar så stor roll, för väl hemma hos föräldrar och syskon så bröt förkylningen som legat och lurat sedan tävlingarna i Rogla förra helgen, ut på allvar.

– Förhoppningsvis så är jag tillbaka i träning i morgon (tisdag) och då är det fyra dagar som jag fått stå över. Det kanske bara är bra att jag fått ta det lugnt, säger Hanna.

Annons

Tävlingssäsongen före julledigheten blev inte vad Hanna, eller för den delen någon av hennes supportrar, hade hoppats på. Långt ner i resultatlistan på premiären i Bruksvallarna, utslagen i kvarten i Düsseldorf och sedan de verkliga motgångarna – inte vidare från kvalet i Davos eller Rogla.

– Jag har inte ägnat mig så mycket åt att analysera varför resultaten blev som de blev. Vid säsongsupptakten åkte jag på en skada och det gjorde att jag inte kom igång riktigt bra och kanske att det spelade in sedan också. Men det går ju upp och ner när man är ute och tävlar och jag har ju gjort dåliga tävlingar tidigare.

Men den här sviten har du inte varit i närheten av tidigare?

– Det är sant att jag inte missat i kvalet tidigare och det kändes förstås lite tufft. Men jag kan samtidigt inte gräva ner mig i vad som varit utan måste hitta det positiva framöver.

Något positivt du kan ta med dig från tävlingarna i Europa?

– Att jag kommer uppskatta när det går bra.

Det påtvingade träningsuppehållet har alltså inte bara varit negativt för Hanna. För i stället för träningar med och utan skidor så har Hanna kunnat njuta mer än vanligt av att vara hemma i Ulricehamn.

– Det har varit skönt att bara kunna ta det lugnt, frossa lite i julmaten och umgås med familjen. Jag tycker alla borde unna sig lite lugn under julen.

Vad som står överst på Hannas lista är att hitta tillbaka till åkglädjen och få upp farten under skidorna.

– Man kan analysera hur mycket som helst men sanningen är ju att jag inte åkt tillräckligt fort i höst. Det kan hända att jag inte är lika bra som förra året men jag tror faktiskt att formen ändå finns någonstans inne i mig. Jag åkte ju bra i teamsprinten i Düsseldorf och kanske att jag har ställt för höga krav på mig själv.

Annons

Nästa tävling kan bli Morapinglan – en tvådagars tävling över nyår. Men det beslutet kan dröja ända fram till tävlingsdagen. Däremot så är det klart att Hanna står på startlinjen när Skandinaviska cupen körs i Hudiksvall helgen därefter. Det är också efter tävlingarna i Hudik som förbundskaptenen Rikard Grip tar ut landslagstruppen till nästa world cup som körs i Milano. Något som borde innebära en viss press på Hannas att prestera i Hudiksvall.

– Så kan jag inte tänka, för då är risken att misslyckas ganska stor. I stället så skall jag i första hand försöka hitta tillbaka till skidåkningen och skulle det sedan räcka för att få åka till Milano så vore det förstås jättekul. Det är Milan–Inter på kvällen och det hade ju varit en kanonmatch att kunna se live.

Ålder: 22 år

Klubb: Ulricehamns IF

Bor: Torsby

Familj: Mamma Lisa, pappa Johan, syster Maja, bror Linus.

Min favoritplats för skidåkning: Davos och Ulricehamn vid bra vintrar

Min favoritplats utan skidor: Hos mormor och morfar på Sturkö i Blekinge skärgård

Senast lästa bok: Huvudjägarna av Jo Nesbø

Starkaste minnet i skidkarriären: Första world cup-segern i Düsseldorf

Om jag...

...var en gladiator skulle jag heta: Falken (fast det låter ju inte brutalt)

...inte åkte skidor så: Hade jag satsat på en fotbollskarriär

...spelade i ett band: Hade jag spelat synth

Om...

...att vara borta flera veckor: Går det bra på tävlingarna så rullar det ju på. Men efter tre veckor med wc–tävlingar så tycker nog alla att det skall bli skönt att komma hem.

...hotelldöden: Den har vi ingen känning av. När vi är ute med landslaget så är det träning förmiddag och eftermiddag, med avbrott för lunch. Efter middagen på kvällen så vill man bara ta det lugnt. Umgås lite med de andra, sitta framför datorn, läsa böcker eller lösa korsord.

...rumskompisar: Jag delar många gånger rum med Charlotte Kalla. Vi trivs bra ihop och är nog ganska lika på många sätt. Hon är den mer ordningsamma av oss men det hjälper inte – efter några dar så är det skor och skidpjäxor ute i hotellkorridoren och städpersonal som svär för att de inte kan komma fram med sina städvagnar.

...förkylda skidåkare: Vi är ju en rätt stor grupp som lever ganska tätt tillsammans och då sprids en förkylning rätt snabbt. När vi åkte hem från Rogla så hostade de flesta av oss.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons