Annons
Nyheter

Hanna kan göra comeback i SM

I morgon körs SM-sprinten i Östersund. För Hanna Falk kan det bli comeback i tävlingsspåret efter hennes time out.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2012

Förra året tog Hanna Falk sitt första SM-guld som senior. Hade hennes säsong varit normal skulle siktet varit inställt på att försvara medaljen. Nu har årets säsong varit allt annat än normal för sprintstjärnan. I premiären i Bruksvallarna blev det en placering långt ned i resultatlistan, på favoritbanan i Düsseldorf försvann hon i kvartsfinalen och de två riktigt tunga motgångarna kom när hon inte lyckades ta sig vidare från kvalet i vare sig Davos eller Rogla. Droppen blev en distanstävling i Sunne för drygt tre veckor sedan, efter den tog hon en time out från skidåkningen och kopplade både av och ned, hon ville inte prata med media om sin situation.

– Jag behövde vara med min familj och vänner. Få ett avbrott helt enkelt, säger Hanna Falk som kände sig hängig och krasslig.

Annons

Under princip hela säsongen har Hanna upplevt att det varit något som inte stämt i kroppen, hon har haft en allmän trötthet i kroppen, och nu har hon till vis del fått besked på varför. Utan att tala läkarsvenska konstaterar Hanna.

– Jag har haft något skit i kroppen.

Hon vill inte gå in närmare på vad provsvaren visar utan låter nu flera läkare analysera svaren för att reda ut exakt vad och hur längre hon haft "skiten" i kroppen.

Trots beskeden från provsvaren gav hon sig iväg till Jämtland och Östersund och pågående SM. Med sig i bagaget har Hanna tre dagar av lugn träning och en liten, liten piggare känsla i kroppen. Känner hon sig hundraprocentig blir det start i morgondagens sprint, en start utan några som helst krav på en topprestation.

– Jag har inte tränat ordentligt under en månads tid och har inga förväntningar på en placering högt upp i resultatlistan, säger hon.

Skulle det inte bli någon lopp för Hannas del kommer hon att följa och heja på klubbkamraterna i SM-spåret. Lillasyster Maja Falk gör, liksom Madeleine Thorn, sitt första senior-SM och båda tänker köra tio kilometer fri stil och sprinten och dessutom startar några grabbar från UIF.

– Det finns många tävlingar framöver som motiverar mig att träna. Jag tar det lugnt nu i omstartsfasen och vill inte riskera något bakslag. Det viktigaste är att bli frisk, säger Hanna.

Förbundskaptenen Rikard Grip ser förstås positivt på att Hanna ser ut att vara på väg tillbaka men vill också att de ska utreda ordentligt varför hon hamnade i sin svacka.

– Det kan finnas fler förklaringar än de rent medicinska. När vi får perspektiv till det som har hänt gäller det att vi tar reda på om det var några fler faktorer som påverkade, säger Grip.

Lördag

15 km fri stil, herrar

10 km, fri stil, damer

Söndag

Sprint, damer och herrar

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons