Annons

”Hanna har gjort jobbet och är redo”

På tisdag kliver Hanna Falk in i OS-elden. Tillsammans med sin tränare Niclas Grön har hon lagt upp förberedelserna för att vara i sitt livs form i Pyeongchang.
– Flyter allt på ligger jag bara i soffan och njuter under OS, säger han.
Längdskidor • Publicerad 11 februari 2018
Hanna Falks tränare Niclas Grön.
Hanna Falks tränare Niclas Grön.Foto: Alex Ljungdahl

Medan Hanna Falk provkör banorna och insuper den olympiska atmosfären lever Niclas Grön vardagsliv hemma i Bjästa utanför Örnsköldsvik. När UT når honom på fredagseftermiddagen är hämtningen på förskolan precis avklarad.

Han är Hanna Falks personliga tränare, men ingår inte i landslagsledningen och finns därför inte på plats i Sydkorea. Förutsättningarna för Falk och Grön är med andra ord lite annorlunda än vad de är för exempelvis Stina Nilsson och Viktor Thorn, vars tränare Ole Morten Iversen och Lars Selin även är ledare i landslaget.

Annons

Men Niclas Grön ser det inte som något problem – och så här långt låter allt positivt från andra sidan jordklotet.

– Jag har en bra feeling inför OS och den baserar jag på dialogen med Hanna. Hon är jätteladdad, jättetaggad och jätteförväntansfull. Det spritter i kroppen på henne, säger han.

– Vi har tät kontakt. Det kan handla om detaljer i ett pass eller i förberedelserna. Vi diskuterar mycket om träningsinnehållet. Hur många procent av max hon ska köra, när och hur.

”Hon är jätteladdad, jättetaggad och jätteförväntansfull. Det spritter i kroppen på henne”, säger Niclas Grön om sin adept Hanna Falk.
”Hon är jätteladdad, jättetaggad och jätteförväntansfull. Det spritter i kroppen på henne”, säger Niclas Grön om sin adept Hanna Falk.Foto: Christine Olsson/TT

Hur blir det på tisdag – kan ni ha kontakt under tävlingens gång?

– Det beror lite på omständigheterna. Det är väldigt speciellt under OS. På en världscup är det lite lättare att ha med sig en telefon, men på mästerskap är det väldigt strikt med var man får vara. Flyter allt på ligger jag bara i soffan och njuter. Men händer det saker är man beredd på det också.

NIclas Grön gör ingen hemlighet av att världscupsegern i Dresden och den stabila insatsen i den klassiska sprinten i Planica var oerhört viktiga i avstampet mot OS. Inte minst när säsongsstarten före jul var så tung för Hanna Falk.

– Segern betydde allt. För det första fick hon besked om att återhämtningen fungerar. Kommer man till final så fungerar kroppen, oavsett vilken stil och bana det handlar om. I träningen har hon känt att det har fortsatt fungera lika bra. Så bättre sent än aldrig, kan man väl säga.

Hanna Falk tränar under längdskidlandslagets OS-förläger i Date utanför Sapporo, Japan.
Hanna Falk tränar under längdskidlandslagets OS-förläger i Date utanför Sapporo, Japan.Foto: Christine Olsson/TT

Hur har träningsprogrammet inför OS sett ut när hon inte har tävlat på över tre veckor?

– Jag har jobbat ett tag med Hanna och de gånger det har gått bra har vi hållit oss till våra rutiner. Hon åker först ett stort tungt block med mycket volymträning. Då gör hon fem timmar skidor om dagen oavbrutet. Det är hennes bas. Sen är det hem och vila, och efter det kommer ett block med mycket fart i tre, fyra dagar. Sen är förberedelserna för prestation gjorda och vi är framme vid OS-lägret. Nu har hon också gjort acklimatiseringen med tiden, så nu är det bara att invänta kompensationen. Allt känns bra och hon är positiv.

Inför VM i Falun 2015 och VM i Lahtis i fjol laddade Falk och stora delar av landslaget upp på hög höjd i Seiser Alm i Italien. I år prioriterades istället tidsomställningen och resan gick till Japan.

Annons

– De fick välja själva och hela truppen förutom Kalla har ju varit i Japan. Det finns för- och nackdelar med allting. Man kan få en boost av att vara på hög höjd, men samtidigt är det lite mer känsligt med återhämtningen. Speciellt för Hanna som är en väldigt muskulös och explosiv åkare, säger Niclas Grön och tillägger:

– Många gånger när hon har presterat bra har hon kommit direkt från träning på hemmaplan, så hög höjd är absolut inget måste.

Damernas sprintbana i Pyeongchang har kortats jämfört med för-OS i fjol. Den första uppförsbacken är inte fullt lika utmanande och totallängden har minskat med omkring 200 meter.

– Det tycker jag är helt i sin ordning. Jag och många andra som jobbar med sprint tycker att det är lite tokigt att man ofta kör längre och tuffare banor i mästerskapen, och sedan är det lite lättare banor under säsongen. Det är bra att de kortar, så att det verkligen blir sprint. Kommer man över fem minuter i åktider är det något annat, säger Niclas Grön.

Är det för lite stakning för att banan ska var optimal för Hanna Falk?

– Nja, det som är bra med backarna är att de är slakmotor. Man kommer inte in i backarna och börjar springa, utan man går från stakning, via stakning med frånskjut till riktig klassisk åkning. Och Hanna är så stark i stakningen att hon kommer att staka ganska långt upp i backarna.

– Hon är förberedd för det som komma skall. Hon har gjort jobbet och det ska bli jätteintressant att se hur långt det räcker.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons