Annons
Nyheter

Hanna Falk medicineras för Twar-infektion

Nu kommer svaret på vad som förstört Hanna Falks säsong. Skidstjärnan har smittats av Twar och ska nu äta antibiotika under en längre tid.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2012

Under hela vintern har Hanna Falk känt sig trött, seg och hängig. Sjukdomarna har avlöst varandra. Efter den senaste tävlingsstarten, SM-sprinten i Östersund för några veckor sedan, blev hon sjuk igen.

Provtagningar har visat att Hanna Falk drabbats av Twar, en luftvägsinfektion som är svår att bli av med.

Annons

Hanna Falk väljer att inte kommentera sjukdomen direkt till UT utan hänvisar till den text hon lagt ut på sin egen hemsida.

”Jag äter antibiotika nu och kommer göra det i en dryg månad till. Under den tiden blir det inga tävlingar och måttligt med träning. Jag hoppas att denna tid ska räcka för att bli helt frisk och bli av med alla bakterier. Vi får se vart åt det lutar om ett tag”, skriver Hanna Falk.

”Det har varit en tuff och kämpig tid och kommer fortsatt att bli. Trots detta är det skönt att ha fått reda på varför jag varit sjuk, energilös och inte kunnat prestera i skidspåret”, fortsätter hon.

Även klubbkompisen Emilie Cedervärn har fått säsongen förstörd av ideliga infektioner. Emilies pappa, Lennart Cedervärn, säger att även Emilie nu medicineras med antibiotika.

I början av 1990-talet var Twar ett hett diskussionsämne. Forskare trodde då att sjukdomen var avgörande för den koncentration av incidenter med plötslig hjärtdöd bland orienterare. Senare forskning har visat att det sannolikt var andra faktorer som låg bakom de dödsfallen.

Twar (tidigare benämnd Chlamydia pneumonia-infektion) är en infektion i luftvägarna som förekommer över hela världen. Av den vuxna befolkningen har 30–50 procent antikroppar mot organismen. Antal fall är i regel sporadiska, men utbrott ses ibland.

Twar sprids enbart från människa till människa och smittspridning sker via luften. Ibland kan man följa en smittspridningskedja mellan flera personer.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons