Annons
Nyheter

Gratis gemyt i Röshult

Först en tur i spåren och sedan en stund i badtunnan. I Röshult satsar man på gemyt.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2010
Badtunnan lockar lika mycket som skidspåren. Hans-Gunnar Svenningsson, Ann?Christine Nilsson, Janne Flodqvist, Kennet Karlsson och Anders Sävengård (ryggen mot kameran) njuter av tillvaron.
Badtunnan lockar lika mycket som skidspåren. Hans-Gunnar Svenningsson, Ann?Christine Nilsson, Janne Flodqvist, Kennet Karlsson och Anders Sävengård (ryggen mot kameran) njuter av tillvaron.Foto: 
Fem timmar tar det för Janne Flodqvist att göra i ordning spåren efter ett snöfall. Då gäller det att klara kylan.
Fem timmar tar det för Janne Flodqvist att göra i ordning spåren efter ett snöfall. Då gäller det att klara kylan.Foto: 

Det är en skidåkarvinter just nu – därom råder ingen tvekan. Alla elljusspår i bygden erbjuder möjligheter till en motionssväng eller för en lite seriösare träning inför exempelvis Vasaloppsåkare.

I Röshult svarar Gällstadbygdens SOK för att skidintresset hålls vid liv genom att ordna spår åt klubben och allmänheten.

Annons

– Vi har dels elljusspåret på 2,7 kilometer och dels en extra slinga som ger en spårlängd på 9,7 kilometer, säger Janne Flodqvist, eldsjäl i GSOK.

Skidspåret utgår från klubbstugan Skogsbo i utkanten av samhället, där det förutom dusch– och omklädningsmöjligheter också finns lite extravaganta tillbehör i form av vedeldad bastu samt en badtunna.

Torsdagar är bastun i gång och den sista torsdagen i månaden är det varmt även i badtunnan.

– Det kan bli ganska trångt på parkeringen en torsdag men det är ju bara positivt om många vill komma hit och åka skidor, säger Janne Flodqvist.

GSOK är en knappt två år gammal förening och som har sitt ursprung i Gällstads IF:s orienteringssektion. I samband med bildandet av klubben tog man också över Skogsbo från GIF och har det nu som navet i sin verksamhet. Detta är den första vintern sedan starten 2008 som man kunnat locka med ordentliga skidspår i Röshult och gensvaret från allmänheten har varit mycket positivt.

Grunden för att hålla skidspåren öppna är en snöskoter som man övertagit från samhällsföreningen i Röshult. GSOK får driftsbidrag till klubbstugan och elljusspåret på samma grunder som alla andra föreninger men kostnaderna för att köra upp spår står, med viss hjälp från samhällsföreningen, GSOK för. Utrustning för att packa och sladda snön liksom spårkälken har man byggt på egen hand.

Vad kostar det för åkarna att utnyttja spår, bastu och badtunna?

– Inte en spänn. Det är gratis för alla och man behöver inte ens vara medlem för att få vara med på torsdagsaktiviteterna.

Ni funderar inte på att ta betalt?

– Hur föreningar som gör konstsnö löser sin finansiering har jag ingen åsikt om – det är upp till dem. Men för vår del så är det inte aktuellt. Kommer det hit folk och åker i våra spår så är det friskvård och kanske att de blir så nöjda att de också blir medlemmar till slut. Men det är absolut inget krav från vår sida.

Annons

Hur ser önskelistan ut inför nästa säsong?

– Bra med snö och att jag får tag på en gammal fjäderharv som jag kan bygga om till sladd för skotern.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons