Annons

Frisbeelandslag på besök i Ulricehamn

I sommar väntar VM för det svenska damlandslaget i ultimate frisbee. För att vässa det offensiva spelet intog laget Fotbollshallen på Lassalyckan.
– Vi försöker träna in våra fasta situationer och går igenom vårt grundläggande offensiva spel, säger spelande förbundskapten Stina Thim.
Ulricehamn • Publicerad 29 februari 2020 • Uppdaterad 2 mars 2020
Sara Hultman och svenska damlandslaget i ultimate frisbee tränade i Ulricehamn i helgen.
Sara Hultman och svenska damlandslaget i ultimate frisbee tränade i Ulricehamn i helgen.Foto: Linus Dahlbäck

Hon sätter sig på läktaren och berättar att spelarna från Stockholm har fastnat i trafiken och är lite försenade. Nere på planen värmer resterande spelare upp.

Stina Thim och landslagsspelarna i ultimate frisbee får se många av Sveriges städer genom sin sport. Den är inte särskilt prioriterad när det gäller hallbokningar, vilket ofta innebär att de får ta vad som ges. Den här gången föll turen på Ulricehamn och Fotbollshallen.

Annons

– Kommunen har varit jätteinbjudande. Vi tränar två pass nu på lördagen och sedan ytterligare ett pass i imorgon. I natt ska vi sova på golvet i gympasalen, säger Stina Thim.

Förbundskaptenen Stina Thim har rest jorden runt och spelat ultimate frisbee: ”Jag har varit i Kanada och spelat i deras högsta liga och även varit och spelat i USA, Nya Zeeland och Australien”, säger hon.
Förbundskaptenen Stina Thim har rest jorden runt och spelat ultimate frisbee: ”Jag har varit i Kanada och spelat i deras högsta liga och även varit och spelat i USA, Nya Zeeland och Australien”, säger hon.Foto: Linus Dahlbäck

När det är VM-år försöker landslaget ha ett läger i månaden. Eftersom spelarna kommer från flera olika svenska städer handlar det ofta om att variera platserna så att inte samma personer får resa långt.

– Förra året hade vi en tjej från Lund och en från Dalarna så då var det lite svårare att hitta rättvisa placeringar. I år är vi lite mer centrala med spelare från fyra olika klubbar; Örebro, Stockholm, Linköping och Göteborg, säger Stina Thim samtidigt som de försenade stockholmarna kommer in i hallen.

fakta

Så funkar ultimate

• Ultimate är en lagsport med mycket intensitet och många närkamper. Varje lag består av sju spelare och ett fritt antal avbytare.

• Spelet går ut på att göra flest poäng (mål). Det anfallande laget ska passa en av sina medspelare, som befinner sig i motståndarlagets målzon (precis som en "touchdown-passning" i amerikansk fotboll). Passningen av discen får ske hur som helst och i vilken riktning man själv vill. Man får inte springa med discen, men man får rotera som i basket.

• Ultimate spelas utan domare. Istället har alla på planen ett ansvar för att man spelar enligt reglerna på ett sportsligt sätt. Några straff existerar inte, utan efter en påkallning från en spelare fortsätter spelet som det är troligast att det skulle fortsatt om ingen regelöverträdelse skett.

Källa: Svenska frisbeesportförbundet.

I sommar väntar VM i Nederländerna. Det håller på i en vecka och lagen spelar två matcher (100 minuter per match) om dagen.

– Det är hektiskt spelschema men det är bara kul. Och vi har med oss tre kedjor med sju spelare i vardera så det blir mycket byten.

En av spelarna är Emily Jennsjö som varit med i landslaget i 15 år.

– Jättehäftigt med VM. Sporten är så mycket större på andra platser och nu kommer alla de bästa lagen så som USA och Japan. Vi ska försöka ge dem en match!

Emily Jennsjö ser fram emot att spela inför stor publik på VM.
Emily Jennsjö ser fram emot att spela inför stor publik på VM.Foto: Linus Dahlbäck

Hon har varit med på VM tidigare och upplever stora skillnader mot att spela i Sverige.

– Det är väldiga kontraster mot att spela här hemma. Det är sällan man spelar på en arena inför publik. Det blir jättehäftigt och spännande att se hur långt vi kan gå. På EM senast åkte vi ut i kvartsfinal, men kände att vi hade en växel till så vi är lite revanschsugna.

Att sova på ett gympasalsgolv i Ulricehamn ser hon inte som något problem.

Annons

– Frisbeen är ju självfinansierad så vi försöker spara in på sådana saker så att vi har råd att åka iväg och spela turneringar. Ulricehamn har vi inte sett förut så det är jättekul att få hälsa på här, det här sportkomplexet är ju helt otroligt, säger hon.

Full fart på svenska damlandslagets ultimateträning i Fotbollshallen i lördags.
Full fart på svenska damlandslagets ultimateträning i Fotbollshallen i lördags.Foto: Linus Dahlbäck

Linus Dahlbäck
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons