Annons
Nyheter

Från Ölsremma till sverigeeliten

Han har bowlingtumme och går på Sveriges enda bowlinggymnasium med riksintag. Filip Lindbjer från Ölsremma har fastnat för klotsporten.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2012
Foto: Carina Carlzon

I två väskor ligger Filip Lindbjers olika klot nedpackade. Han är hemma hos sina föräldrar över helgen och naturligtvis är hans klot med på resan från Nässjö till Ölsremma. Både lördag och söndag blir det träning i kombination med hans extrajobb.

– Jag arbetar på bowling arena i Jönköping och hinner träna en del när jag är där, säger Filip.

Annons

Under veckans vardagar sker träningen i Nässjö där han går på bowlinggymnasiet sedan tre år tillbaka. Med toppresultat under intagningsdagen tog sig Ölsremmakillen in på gymnasiet trots att han hade en ovanligt låg snittpoäng på sina serier tidigare under det året.

Utvecklingen under gymnasietiden pekar tydligt uppåt och nu ligger Filip på en snittpoäng kring 210 vid varje serie, maximalpoäng är 300.

Någon 300-serie blev det inte vid JSM i Värnamo för knappt två veckor sedan men Filip satte svenskt mästerskapsrekord för juniorer med 503 poäng på två serier och spelade dessutom hem sin första JSM-medalj. Valören blev ett brons efter en 1–2-förlust i semifinalen.

– Det gick bra och kanske ställer jag upp i senior-SM längre fram i år, säger Filip.

Filip spelar seriespel med Jönköpingslaget June i sydallsvenskan. Laget leder serien i dagsläget och räknar med kvalspel till elitserien i slutet av säsongen.

Sitt livs första seriematch gjorde Filip med Bogesunds bowling i Ulricehamn. Släktingar tog med honom till hallen och som 12-åring började Filip träna regelbundet.

– Jag gjorde bara någon match med deras a-lag, mest spelade jag i reservserien.

June fick upp ögonen för Filip när han gick en bowlingkurs hos Jönköpingslaget och avgörande för att han fick en plats i truppen var hans engagemang för sporten. Filip visade, både i ord och i handling, hur mycket han ville satsa på bowling.

Det lyckade resultatet av satsningen är till stor del bowlinggymnasiets förtjänst.

– Det bästa jag har gjort i mitt liv var att börja på gymnasiet i Nässjö, säger Filip.

Annons

Bra tränare, Peter Hällström och Peppe Engström, har lyft Filips spel och förutom träning har den teoretiska delen av sporten lärts in. Inlärning av olika oljeprofiler är ett exempel på ett teoripass Alla banor är oljade och det finns en mängd olika oljeprofiler som bowlinghallarna använder sig av.

– När oljan är jämnt fördelad över hela banan är det som mest svårspelat för då får klotet ingen friktion och det är svårt att styra klotet på det sätt man vill.

Olika kärnor inuti varje klot som gör skillnad på hur kloten reagerar på banan är också sådant som eleverna studerat in under lektionstid och lärt sig behärska.

Blir det inget avancemang till elitserien finns en chans till spel i Sveriges högsta bowlingliga ändå för Filip. Det kan vara något elitlag som är intresserat av att värva Filip till sin klubb eftersom lagen vill fylla på med unga lovande spelare.

Fotnot: Bowlingtumme, den ena tummen är större än den andra på grund av huden blir tjockare av allt spel. I Filips fall handlar det om en halv centimeter tjockare tumme.

Namn: Filip Lindbjer

Ålder: 18 år.

Bor: Nässjö/Ölsremma.

Familj: Mamma, pappa, syster och bror.

Fritid: Umgås med kompisar och egen styrketräning.

Senaste framgången: Ett JSM-brons.

Förebild inom bowling: Amerikanen Chris Barnes.

Styrka som bowlingspelare: Lätt för att lära, tar till mig instruktioner på ett bra sätt.

Kan utveckla i bowling: Finslipa tekniken, mer perfektionism över alla slag.

Gör om fem år: Jobbar med bowling på något vis och spelar på en hög nivå själv.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons