Annons
Nyheter

Fotbollsskola ger barnen färdigheter på och utanför planen

Denna vecka arrangeras landslagets fotbollsskola av Marbäcks IF och barnen får lära sig både fotboll och samarbete.
Nyheter • Publicerad 3 juli 2013
Niclas Björkström går igenom dagens träning.Foto: 

– Är ni pigga i benen?

Niclas Björkström sitter på huk vid mittlinjen, omringad av 22 rastlösa flickor och pojkar. Prognosen har varit ostadig hela dagen. Äntligen tittar solen fram och gör gräsmattan på Bäckavallen i Marbäck ännu grönare. På måndagen startade årets upplaga av landslagets fotbollsskola i Marbäck och på tisdagen är det full uppslutning. Efter en kort uppvärmning med "följa John" delas barnen upp i två grupper. Alla barn som är mellan sju och åtta år får springa över till andra sidan planen. De yngre mellan fyra och sex år gamla får sitta kvar. Övningarna börjar direkt.

Annons

För den yngsta gruppen handlar det idag om bollkontroll. Uppgiften är att driva bollen från sidlinjen till en gul kon, runda den och sedan återvända. Det tar en stund för alla utspridda lirare att förstå vad de ska göra men snart är hela gruppen i full gång.

Landslagets fotbollskola har hållits i Marbäck varje sommar sedan 2008 och varje år tar platserna slut fort. Niclas Björkström, tränare och ungdomsansvarig i Marbäcks IF, var med redan vid starten och menar att det handlar om mer än bara fotboll.

– Man lär sig mycket viktiga saker, säger han. Saker som samarbete och att vänta på sin tur.

För många av barnen är detta ett första steg in i fotbollen och en del kommer nog tillbaka och börjar på riktigt i höst.

– Många fattar galoppen så att säga, säger Niclas Björkström. Så om de kommer tillbaka i höst och har provat på här så vet de vad de handlar om.

Alfred, 7, är med i den äldre gruppen och lyssnar koncentrerat på tränarens instruktioner. Övningen går ut på att dribbla bollen runt ett par hinder och sedan försöka sätta bollen i mål. Vid bägge stolpar sitter två inplastade papper med glada ansikten som det är meningen att de unga stjärnorna ska försöka träffa. Något som låter alldeles för svårt, men strax har de flesta fått jubla när det glada ansiktet har fått bita i gräset. Alfred har svårt att välja vad som är roligast med fotboll.

– Jag gillar nog mest att dribbla, säger han. Men jag vill bli bättre på att passa.

Kärleken till dribblandet har Alfred gemensamt med sin idol: argentinaren Lionel Messi.

– Det bästa är att han spelar i världens bästa lag, säger han och syftar på FC Barcelona.

Landslagets fotbollsskola anordnas av 646 olika föreningar i sommar och har över 47 000 anmälda spelare. Men nog kan man se flera av framtidens landslagsspelare på Bäckavallen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons